Cerca trova - Hledej a najdeš

9. duben 2006

Do dnešních dnů se dochovaly mnohé z mistrovských prací slavného renesančního génia umění a vědy Leonarda da Vinci. Jedna z nich však byla podle zpráv Leonardových současníků zcela zničena - proslulá freska Bitva u Anghiari. Je to ale pravda? (Planetárium 15/2006)

Bitva, kterou Leonardo da Vinci na své fresce zachytil, rozhodně nepatřila k nějakým zásadním vojenským akcím své doby. Význam měla hlavně pro Florencii, neboť Florentským zajistila nadvládu nad Toskánskem. Jen proto toužili, aby ji slavný umělec zvěčnil na stěnu florentského paláci Vecchio. Leonardo začal na fresce pracovat v létě roku 1505, ale nikdy ji nedokončil. Namaloval pouze jednu část, nazvanou Bitva o standartu. I ta byla Leonardovými současníky obdivována doslova jako vrchol umění. Dochovala se řada jejich popisů a také kopie, které namaloval jiný slavný malíř - Rubens. V druhé polovině 16. století však přesto tato freska zmizela ze světa při rekonstrukci paláce, kterou provedl Giorgio Vasari. Opravdu ji nechal zničit?
Celé generace badatelů se až dosud domnívaly, že Vasari dal fresce už jen poslední ránu z milosti. Říká se totiž, že Leonardo da Vinci přistoupil k její tvorbě velmi neortodoxním způsobem - nemaloval na vlhkou omítku, ale na suchý podklad a malba se proto začala brzy odlupovat. Leonardo další práci vzdal a Florencii opustil. Dnes si však někteří odborníci myslí, že jeho Bitva u Anghiari ve florentském paláci Vecchio dodnes je, ovšem dovedně ukrytá. Poté, co se jim podařilo určit, kde původně freska bývala, zapojili do výzkumu laserový scanner, termografii a radar. A přišlo překvapení. Ukázalo se, že Giorgio Vasari při své rekonstrukci vyzdvihl dnešní sál asi o sedm metrů výše a že jeho nová zeď není nalepená přímo na zeď starou. Mezi oběma zdmi zůstal úzký prostor. Proč asi? O Vasarim je známo, že minimálně ve dvou dalších případech zachránil před zničením fresky známých malířů právě tím, že je při přestavbě zakryl novou zdí. Proč by to nemohl udělat i v případě fresky Leonarda da Vinci? Florentští radní se obrátili s žádostí o rozluštění této záhady na znalce umění. Nově získané poznatky by měla posoudit expertní komise a kromě důkladného probádání archivních materiálů by mělo dojít i na sondáže ve zdi paláce.
Objevitel "tajné zdi", inženýr Maurizio Seracini, je o úspěchu akce předem přesvědčen. Tvrdí totiž, že Giorgio Vasari sám všem důvtipným naznačil, co se za jeho novou zdí skrývá. Na jeho malbě, která tuto stěnu zdobí dnes, najde pozorný hledač vyobrazení vlajky-standarty s nápisem CERCA TROVA - HLEDEJ A NAJDEŠ. Jak víme, jedinou částí fresky, kterou Leonardo dokončil, byla právě Bitva o standartu.
Skrývá se snad za zdí?

Frederik Velinský

Prameny:
Vědunka Lunardi: Zmizelá freska.
Italští vědci pátrají ve Florencii po slavné da Vinciho fresce. Zpráva ČTK z 30.3.2006.

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.