Ptáci hnízdí dřív

7. květen 2006

O tom, že se na Zemi v posledních desetiletích zásadně mění klima, už asi nikdo nepochybuje. Vědci se však dosud nedohodli, zda jde o víceméně přirozený jev, odehrávající se v rámci jakýchsi pravidelných cyklických změn podnebí a nebo zda je tu hlavním viníkem člověk a jeho sobecké chování vůči rodné planetě. (Planetárium 19/2006)

Rozhodně se jedná o složitější proces, než jen o "globální oteplování", jak se mu někdy až příliš zjednodušeně říká. Právě proto se neprojevuje ani jednoznačně, ani příliš přímočaře. Dobrým příkladem mohou být změny v chování ptáků.
Francouzští vědci nedávno zjistili, že mořští ptáci v Antarktidě staví hnízda a snáší vejce později, než ještě před několika desetiletími. Důvodem pozdějšího hnízdění ptactva v Antarktidě je podle badatelů skutečnost, že se v pobřežních vodách kontinentu začíná později množit tzv. krill, živočišný plankton, tvořený především drobnými korýši z rodu krunýřovek. Ptáci se kvůli jeho nedostatku nemohou včas dostatečně vykrmit a proto hnízdění odkládají, oproti dřívějšku v průměru nejméně o devět dní. Pozdní množení krillu přisuzují vědci především klimatickým změnám v Antarktidě, které se v její východní části projevují úbytkem příbřežních ledovců o 12 až 20 procent. Právě to narušuje dosavadní biologický cyklus, zpožďuje vývoj krillu a následně i hnízdění mořského ptactva.
Na severu, v Arktidě, je situace přesně opačná. Jaro tam přichází stále dříve, přílet stěhovavých ptáků je stále časnější, právě tak i jejich hnízdění, urychluje se i pučení vegetace. Kolem severního pólu také stále zřetelněji ubývá ledu. Pro oblast Arktidy existují, narozdíl od jižních polárních oblastí, velmi podrobné srovnávací klimatické studie. Podle francouzských vědců by bylo žádoucí tuto disproporci co nejdříve napravit. Abychom se totiž s nějakým problémem mohli se ctí vyrovnat, musíme ho nejdříve co nejdůkladněji poznat.

Frederik Velinský

Podle zprávy ČTK z 1. května 2006.

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio