Arabské Stonehenge

11. červen 2006

Nejen Anglie - i Saúdská Arábie má svoje Stonehenge. Nejde však o žádnou nákladnou repliku, financovanou z petrodolarů, jak by se dalo v případě Saúdské Arábie předpokládat, ale o skutečnou archeologickou záhadu. (Planetárium 24/2006)

Velké vztyčené kameny se ve skupinách po pěti tyčí ke žhavému slunci v saúdskoarabském Radžadžílu, na okraji pouště An-Nafúd v historické oblasti Džauf, nedaleko hranic s Jordánskem. Některé jsou nachýlené věkem, jiné leží povalené na zemi a zčásti zasypané pískem. Nikdo neví, jak dlouho tu stojí, ani kdo je tu kdysi dávno postavil. Podle legendy jsou to zkamenělí lidé - dokonce celý bohem potrestaný ztracený kmen, který se zabýval nečistými rituály. Archeologové říkají, že radžadžílské kameny jsou určitě starší než 5000 let, pocházejí tedy z doby rozkvětu prvních kultur v Egyptě a Mezopotámii. Nápisy na tajemných stélách hovoří o předislámských božstvech. Odborníci se však nemohou shodnout na účelu této podivuhodné stavby - mohl to být chrám, kde se při obřadech uctívalo slunce, mohla to být astronomická pozorovatelna. Možná se tu někde pod pískem skrývá pohřebiště. Zatím však archeologové v Radžadžílu nenašli nic, dokonce ani jediný keramický střípek. Zdejší kameny byly podle nich vztyčeny v dobách, kdy se Arabský poloostrov, kraj stromů a jezer, o jejichž dávné existenci svědčí kresby na kamenech, začal měnit do podoby nynější nehostinné pouště.
Oblast Džauf, kde se Radžadžíl nachází, bývala kdysi střediskem arabské civilizace. Vládly jí mocné královny, jejichž jména známe z asyrských pramenů. Dnes se jedná o jednu z nejzanedbanějších oblastí Saúdské Arábie - daleko od Mekky a Medíny, daleko od Rijádu. Jedním z mála zdejších bohatství jsou právě záhadné kameny radžadžílské a místní činitelé toho v budoucnu rozhodně hodlají využít. Na kraji pouště by se měli objevit turisté. Regionu to nejspíš pomůže. Jestli to pomůže kamenům, to se teprve uvidí. Třeba se i díky penězům, které s sebou turisté přinesou, jednou podaří zjistit proč tu kameny stojí a co znamenají.

Frederik Velinský

Pramen:
Zpráva ČTK/ Reuters ze 6. června 2006

Pravidelná rubrika Napínavé bádání se vysílá obvykle v rámci každého druhého Planetária v měsíci.
Starší texty, uveřejněné v této pravidelné rubrice najdete V ARCHIVU PŘÍSPĚVKŮ.

Spustit audio