Procházka oblohou

29. listopad 2003

Pohled na prosincovou oblohu (vysíláno v Planetáriu 30. listopadu/2. prosince 2003)

Vysoko nad východoseverovýchodní obzor vystupuje nám dobře známé souhvězdí ve tvaru dvojitého W, Cassiopeia a pod ním souhvězdí Andromedy. Nedaleko od nich se nachází souhvězdí ve tvaru domečku, je to Cefeus. Na východě se objevuje souhvězdí Blíženců s nejjasnějšími hvězdami Castorem a Polluxem a od Blíženců směrem k obzoru jedno z nejkrásnějších zimních souhvězdí - Orion. Kousek vlevo se nachází Velký pes s nejjasnější hvězdou oblohy. Sírius je tak nápadný, že ho nelze přehlédnout. Vysílá třiadvacetkrát více světla než naše Slunce, i když je jen dvakrát větší. Východně od Orionu je Malý pes s nejjasnější hvězdou Prokyonem.
Jak jsou na tom s viditelností planety? V první polovině prosince můžeme večer nízko nad jihozápadem pozorovat Merkur. Nalézt ho můžeme v souhvězdí Střelce. Na večerní obloze bude zářit Večernice - planeta Venuše. Lidé ji tak nazývali, protože dosahuje takového jasu, že se na obloze objevuje jako první večerní "hvězda". Nalézat se bude na pouti ze souhvězdí Střelce do souhvězdí Kozoroha. Načervenalý Mars je k vidění po celý večer až zhruba do půlnoci v souhvězdí Ryb, tedy nad jihozápadem až západem. Po celou noc bude v souhvězdí Blíženců pozorovatelná planeta Saturn. Nad východ se před půlnocí vyhoupne největší planeta Sluneční soustavy Jupiter. Spatřit ji můžeme v souhvězdí Lva.
A teď k úkazům. 10. prosince nastane konjunkce Saturnu a Měsíce. 14. prosince ráno se můžeme těšit na maximum meteorického roje Geminid. V něm je možné spatřit až 110 meteorů za hodinu. Pozorování bude bohužel rušit Měsíc, takže jich zřejmě uvidíme méně. 16. prosince projde Měsíc poblíž Jupiteru. 25. prosince večer nastane konjunkce Venuše s Měsícem. 30. prosince pak projde Měsíc poblíž Marsu.
A ještě měsíční fáze. 8. prosince bude Měsíc v úplňku a tudíž pozorovatelný celou noc. 16. prosince je v poslední čtvrti, kdy vychází až po půlnoci a je vidět na ranní obloze. Vidět naopak nebude den před Štedrým večerem, tedy 23. prosince, protože bude v novu. V první čtvrti se pak ocitne 30. prosince.
Jasné nebe a hezkou podívanou.
Miroslav Zimmer

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá v rámci každého prvního Planetária v měsíci.

Spustit audio