Novinky, zajímavosti, kuriozity č. 32

5. srpen 2006

Války kvůli vodě, počítač a změny klimatu, roztrhaná Afrika, ještěrky a vitamin D, kolik je dnes tygrů, divoký kůň se vrací, procházka za 15 milionů, Číňané k Marsu, baseballové míčky ke zkoumání rudé planety.

Nedostatek vody a energií by v budoucnu mohl na naší planetě způsobit vážné konflikty a dokonce války. Na fóru Dialog o Zemi to prohlásil předseda organizace na ochranu přírody Mezinárodní zelený kříž a bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Na vině je podle něj především všeobecné plýtvání zdroji. Za možná ohniska budoucích konfliktů označil oblasti velkých řek, které protékají více zeměmi, jako například Ganga, Mekong, Zambezi, Okavango a další.

Japonci chtějí předpovídat počasí až na 30 let dopředu. Pomoci jim v tom má druhý nejrychlejší počítač světa, který se nachází v Jokohamě a údajně dovede simulovat i změny klimatu pro příští tři století. Vědci si od něj slibují, že by mohl obyvatele celého světa včas varovat před bouřemi, hurikány a katastrofálním suchem. Nebude to však levná záležitost. Počítač o rozměrech leteckého hangáru stál 350 milionů dolarů a jeho provoz by měl přijít na 26 milionů dolarů ročně.

Nové výzkumy potvrdily předpoklad odborníků, že přibližně za deset milionů let se africký kontinent rozdělí na dvě části. Územím Etiopie, Eritrey a Džibutska, v místech dotyku africké a arabské litosférické desky, které se od sebe pomalu vzdalují, prochází pevninský zlom. Už dnes je v těchto místech možné pozorovat vznik desítek povrchových prasklin, hlubokých až sto metrů. Hlubokou proláklinu nakonec zalije Rudé moře a oddělí tzv. východoafrický roh od zbytku pevniny.

Samičky ještěrek možná měří mužnou sílu svých potenciálních partnerů podle množství vitaminu D, obsaženého v sekretu, kterým samečci značkují své teritorium. Vitamin D je důležitým činitelem při tvorbě kostí a samečci, kteří ho mají dost na to, aby jeho přebytky vylučovali, jsou silnější a tedy i sexuálně zajímavější. Španělští vědci nedávno experimentálně prokázali, že samičky ještěrek skutečně nejživěji reagují právě na sekret samečků přikrmovaných vitaminem D.

Počet míst, obývaných tygry se za poslední desetiletí snížil o 40 procent. Odhaduje se, že na celém světě dnes ve volné přírodě žije kolem sedmi a půl tisíce jedinců. Jejich přežití závisí na ochraně životního prostředí v oblastech, kde se vyskytují a také na úspěšnosti boje proti pytlákům. Stále totiž naplno bují nelegální obchod s částmi tygřích těl, které se používají v tradiční asijské medicíně. Největší naději na přežití mají podle vědců tygři v Indii a na ruském Dálném východě.

Zoologům se pomalu ale jistě daří vracet do přírody poslední žijící druh divokého koně. V aklimatizační stanici v mongolské poušti Gobi žije v současnosti kolem stovky koní Převalského a jen v letošním roce tu přišlo na svět 19 hříbat, z nichž některá jsou příslušníky již třetí generace narozené v přirozených podmínkách. Koně Převalského v přírodě vyhynuli počátkem 70. let minulého století, na jejich záchraně se významnou měrou podílela pražská zoologická zahrada.

Movití turisté, kteří si zaplatí 20 milionů dolarů za cestu k Mezinárodní kosmické stanici ISS, se možná budou moci za příplatek dalších 15 milionů vydat i na "procházku" do volného vesmíru. Při zhruba devadesátiminutovém výstupu by jim měl vždy asistovat jeden ruský člen posádky. Cestu na ruské lodi Sojuz si zatím zaplatili tři civilisté. Plán pořádat turistické výstupy do volného kosmu však musí schválit i americká NASA a další partneři, kteří na budování stanice ISS spolupracují.

V příštích pěti letech bude prý Čína na základě zkušeností a výsledků získaných průzkumem Měsíce plánovat také mise do vzdálenějšího kosmického prostoru. Informovala o tom agentura Nová Čína. Příští rok by měli Číňané vypustit sondu, která se stane oběžnicí Měsíce. Do roku 2012 by mělo na Měsíci přistát čínské lunární vozítko a do roku 2017 modul, který bude schopen sbírat vzorky měsíční horniny. Pak se prý Číňané chystají na Mars.

Povrch Marsu by jednou mohly zkoumat plastové minisondy o velikosti baseballového míčku, vybavené malým palivovým článkem a umělým "svalem", který by jim umožňoval dělat krátké poskoky terénem. Z kopce by se prostě jen koulely. Předpokládá se, že by na Mars mohlo být vysazeno i tisíc těchto inteligentních míčků naráz, každý z nich vybavený různými typy čidel. Podle vědců by tyto sondy byly schopné efektivněji prozkoumat větší oblast než současná marsovská vozítka.

ČTK, Astro.cz/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 32/2006, 5. - 11. srpna.

Pravidelná rubrika Novinky, zajímavosti a kuriozity se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio