Sýr z mléka běžně koupeného v obchodě neuděláte

18. březen 2015
Jak správně nakupovat

V obchodech si můžete vybrat mezi mlékem čerstvým a mlékem trvanlivým. Čerstvé mléko je pasterizované. Pasterizace znamená ohřev, při kterém se ničí patogenní mikroorganismy, aby bylo mléko zdravotně nezávadné. Protože ale nezničí všechny mikroorganismy, mléko se po čase může kazit. Výhodou tohoto mléka jsou lepší senzorické vlastnosti. Lidově řečeno, lépe voní a lépe chutná, než to trvanlivé.

Trvanlivé mléko se upravuje tzv. UHT ohřevem. V podstatě to znamená, že je sterilované. Teplota ohřátí je vyšší než u pasterizace, ale na mnohem kratší dobu. Divíte se, jak může krabicové mléko vydržet půl roku a nezkazit se? Máte obavy, že je za tím nějaká chemie? Není to tak! Představte si pro příklad kompot. Vysokou teplotou jste zničili vše, co by se v něm mohlo množit a zkazit ho, a žádné chemické přísady jste k tomu nepotřebovali. No a s trvanlivým mlékem je to podobné.

Existuje ještě mezistupeň mezi mlékem čerstvým a mlékem trvanlivým, a to jsou mléka s prodlouženou trvanlivostí. Ta vydrží delší dobu než mléka čerstvý a navíc záhřev, což je něco mezi pasterizací a sterilací, je šetrný.

Sýr z mléka koupeného v obchodě nejspíš neuděláte. Tepelné ošetření totiž mění vlastnosti bílkovin. Konzumní mléko se bude těžko sířit a hůř se bude oddělovat syrovátka. Proto například mlékárny, které vyrábí sýry, pasterizují mléko při jiných teplotách než mlékárny, které produkují mléko určené k přímé konzumaci.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.