Sehnat celozrnné pečivo je problém. Většinou jde totiž o vícezrnné pečivo

20. duben 2015
Jak správně nakupovat

Celozrnné pečivo je trendem dnešní doby. Celozrnné pečivo se peče z celozrnné mouky. A celozrnná mouka se vyrábí ze všech částí zrna. Tolik teorie. V praxi, tedy v obchodech je celozrnné pečivo k mání zřídka. Pokud to vyloženě na obale nebo na regále není napsané, většinou jde o pečivo vícezrnné, různě zbarvené a posypané zrníčky, aby tak trochu celozrnně vypadalo. Sehnat opravdové celozrnné pečivo je docela oříšek, úspěšnější budete, když půjdete po pečivu baleném.

Barva pečiva vůbec nemusí souviset s tím, z jaké mouky je pečivo upečené. Kvůli barvě a chuti přidávají pekaři do mouky zbarvovací prostředky. Ne, neděste se! Nejde o chemii. Většinou je to upražené žito nebo jiný typ pražené sladové mouky. Každý z nich přináší specifické zbarvení a zajímavou chuť.

0:00
/
0:00

„Kdybych vám udělal výrobek z celozrnné mouky, asi byste mě dlouho nechválil, budete mít pocit, že jste kousnul do spečených pilin,“ vysvětluje pekař René Hlúže, proč se výrobci raději soustřeďují na vícezrnné pečivo než na pečivo celozrnné. „Vlastnost nasákavosti je u celozrnné mouky mnohem menší než u bílé mouky. Ve vícezrnném pečivu je velký poměr klasické pšeničné mouky. Je to proto, aby pečivo lépe chutnalo i vypadalo. Kvůli trvanlivosti se tam přidává mouka žitná.“

Vícezrnné pečivo má podobnou trvanlivost jako běžné pečivo - čím víc obsahuje žitné mouky, tím víc se jeho trvanlivost blíží k trvanlivosti chleba.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio