Kupované bylinky - pro okamžitou spotřebu, nebo k dalšímu pěstování?

4. červen 2015
Jak správně nakupovat

Bylinky, které chcete ihned použít jako přísadu do jídla, můžete koupit v podstatě kdekoliv. Když si dáte pozor, aby byla rostlinka pěkná, zdravá, pružná, bez plísní a bez broučků, nic nezkazíte. Pokud ale máte v plánu bylinky pěstovat a průběžně sklízet, poohlídněte se raději po dobrém zahradnictví.


Bylinky nabízené v běžných obchodech, například supermarketech, bývají nejčastěji pěstované pod střechou, bez přirozeného světla. Když je vytáhnete na slunce, dost často se stává, že je slunce spálí. Druhým důvodem, proč nakupovat v zahradnictví, je riziko přílišné zálivky. V nespecializovaných obchodech často najdete bylinky přelité - a přitom téměř všechny byliny mají rády sucho. Výjimkou je máta.

Co potřebujete pro pěstování

Chcete-li bylinku nejen stříhat, ale i pěstovat, připravte si vhodnou nádobu, substrát a hnojivo. Vhodnou nádobou se myslí větší mísa nebo truhlík, který se vám vejde třeba za okno. Samozavlažovací truhlík je pro tento účel zbytečnou investicí, právě proto, že bylinky mají rády raději menší zálivku.

Volba substrátu není těžká - existují přímo bylinkové substráty, které se od těch běžných odlišují tím, že obsahují písek – půda pak není přemokřená. Pro bylinky je lepší hnojivo na přírodní bázi. Koupit se dá hnojivo přímo specializované na bylinky.

Mentha máta jahodová

Kdo chce bylinky použít, měl by to udělat hned, dokud jsou čerstvé. Kdo má v plánu pěstovat a sklízet průběžně, měl by bylinky přesadit do širší mísy nebo truhlíku. Není od věci zamyslet se nad kombinací bylin v truhlíku – ne všechny bylinky se mají rády.

Šnytlík, neboli pažitku, stříháme podle potřeby, ponecháme jen centimetr až dva nad substrátem, aby mohl znovu obrazit. Zatímco u petrželky se sbírají jednotlivé lístečky, u máty, meduňky nebo tymiánu se sklízejí celé větvičky. Použít se mohou celé, nebo po jednotlivých lístcích.

Pozor na bazalky!

Bazalky uštipujeme shora. Tím, že odstraníme jejich vršek, podpoříme rostliny, aby rozvětvily – a budeme jich mít víc. Uštipování jednotlivých lístečků k tomuto žádanému efektu nevede.

Některé bazalky dokáží i v truhlíku na okně vyrůst přes půl metru, proto pozor na to, jakou konkrétní odrůdu bylin kupujete. Odrůdy, které dorůstají vyšších výšek je lepší přesadit přímo na zahrádku. Výška bylin se dá samozřejmě upravovat jejich sklízením.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio