Křeček kouše, činčila se nerada mazlí, morče vadí alergikům. Kdo bude vaším mazlíčkem?

12. červen 2015
Jak správně nakupovat

Křečci, morčata, myši, králíci, činčily patří k nejméně náročným zvířatům chovaným doma. Víte, jak se od sebe vzájemně liší a podle čeho si mezi nimi vybrat?

Dospělí mohou chovat cokoli, je ale dobré vědět, jestli chcete temperamentní a ne příliš přítulnou činčilu, klidnou myšku, mazlivé morče nebo čistotného králíka. Pokud je v rodině alergik, morčata a králíky si budete muset odepřít.

"Pro malé děti se hodí morče. Je to kontaktní, mazlivý tvor, naučí se slyšet své jméno," říká pracovnice zooshopu Karolína Jaklová. "Lidé dělají chybu, když pořizují malým dětem křečky, protože ti bývají často agresivní. Jestli bude křeček kousat, nebo ne, to se dá většinou poznat už před koupí. Sledujte, co se stane, když strčíte do terária ruku. Kousavý jedinec začne prskat a začne se bránit. Morčata, pokud jim neubližujete, většinou nekoušou, " vysvětluje.

V módě jsou potkani
A není divu! Potkan je velmi inteligentní a přítulné zvíře. Navíc není natolik aktivní, aby třeba utíkal – spíše se schovává na jednom místě a chytit ho zvládne jak dítě, tak starší člověk.

Činčily jsou specifické tím, že málokterá se ochočí „na dotek“. Je to obtížné proto, že tito hlodavci jsou hodně aktivní. Potřebují opravdu hodně pohybu.

Králíci žádnou speciální péči nevyžadují. Jsou schopni se naučit čistotě, vyměšovat jen v jednom koutě klece, i když pobíhají volně po bytě.

Lidé často kupují hlodavců víc „aby jim nebylo smutno“. "Počítejte s tím, že pořízení dvou jedinců téhož druhu může způsobit nečekané situace," upozorňuej Karolína Jaklová. "Dva samci, když dospějí, se začnou prát. Při koupi samce a samice je zase velká pravděpodobnost, že se budou množit."

Pro každé zvíře platí: čím větší životní prostor, tím lépe
Nejmenší prostor potřebují myšky a křečci, morčata už vyžadují středně velkou klec. Králíka malou klecí nenadchnete, potřebuje opravdu velkou. Činčila nejen velkou co do šíře, ale i do výšky. Potkani se rádi baví, takže nejde ani tak o velikost klece nebo terária, ale spíš o to, dát jim možnost zabavit se – vybavte jim příbytek prolézačkami a hračkami.

Výživa hlodavců není náročná. Na trhu jsou speciální krmné směsi určené pro hlodavce, stačí nasypat ráno a pak, když je v krmítku prázdno, dosypat. Mnohem více se musíte zaměřit na udržování čistoty. Tedy alespoň tehdy, pokud nestojíte o „provoněný“ byt.

Víte, že se vyrábějí šampóny pro hlodavce?
Asi se budete divit, ale existují i šampony pro hlodavce. Jejich cílem je zbavit srst hlodavců různých patogenů. Týká se to ale spíš nemocných zvířat. Většinou se srst hlodavců neošetřuje. Pokud má zvíře dost vitamínů a dobrou stravu, je jeho srst zdravá a lesklá.


autor: Veronika Dašková
Spustit audio