Abyste dobře spali, musíte se zklidnit. K tomu vám pomohou bylinky

10. srpen 2015
Jak správně nakupovat

Zklidnění a spánek je uzavřený kruh. Musíte být klidní, abyste dobře spali. Když se hezky vyspíte, jste klidní. Které bylinky ke zklidnění a kvalitnímu spánku napomáhají, nám poradila zkušená bylinkářka.

Se spaním vám pomůže meduňka, třezalka, kozlík, levandule, dobromysl. Těch bylinek je mnoho a mohou se z nich připravovat i směsi. Užívat se mohou v čajích i kapkách.

Pro děti je vhodný slabší meduňkový čaj nebo čaj z heřmánku. Dětem s diagnostikovaným syndromem ADHD (hyperaktivní děti) pomáhá mučenka.

Některé byliny si můžete nasbírat i sami – vždy ale jen v čisté přírodě, nikdy v blízkosti silnic. Směsi bylin ale sami nemíchejte, směs si raději kupte. Směsi by měl totiž míchat pouze odborník. Je to proto, že pro míchání bylin existují určitá pravidla. Používáním nevyvážené směsi bylin si můžete uškodit.

Pozor! Určité bylinky se nesmí používat vnitřně, ale jen na obklad nebo oplach.

Byliny a léky

Pro ty, kteří berou antidepresiva, je vhodná mučenka. Nijak neruší účinek těchto léků.

Pokud se léčíte s psychikou, v žádném případě nepoužívejte třezalku – a to ani jako součást směsí. Ovlivňuje nejen účinek antidepresiv, ale její použití komplikuje i to, že 80 % žen v produktivním věku užívá antikoncepční pilulky. Třezalka jejich účinnost snižuje.

Bylinky a alkohol

Někdo si pomáhá ke spánku alkoholem. Podle bylinkářky Venuše Studničkové je možné alkohol a bylinky kombinovat, ale: „nikdo neví, co z toho vyleze, a co pomohlo“.

Když pijete alkohol, alespoň občas zařaďte do jídelníčku nebo do pitného režimu ostropestřec mariánský. Sice nijak neovlivní váš spánek, ale zregeneruje vaše jaterní buňky.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.