Prostředky na růst vlasů fungují. Jen musíte vědět, jaké a jak je používat

30. září 2015
Jak správně nakupovat

Dám si na vlasy zázračnou vodičku a vyrostou mi vlasy - tak takhle to opravdu nefunguje. Ale když nakoupíte u odborníků a víte, jak máte prostředky na růst vlasů používat, změny se dočkáte.

Pokud chcete podpořit růst svých vlasů, musíte především vybrat kvalitní prostředek, který vašim vlasům pomůže. Pak už nezbývá, než trpělivě čekat, co to udělá.

„Mám ověřeno několik produktů, které vím, že fungují,“ říká vlasová stylistka Jana Burdová. „Mám ověřený Stemoxydin od Redken nebo aminexylové ampule. Dále třeba Alterna má řadu Clinicel, která pracuje hodně na přírodní bázi, a také má ampule a séra, která se různě kombinují podle diagnostiky. Joico dělá ampule, které se starají nejen o růst vlasů, ale i o vyvážení pokožky, aby nedělala lupy, aby nepálila, nesvědila, nebyla příliš mastná. Člověk to potom zaznamená v podobě většího komfortu a silnějšího porostu.“

Je jedno, jestli je sérum pro podporu růstu vlasů určeno pro muže nebo pro ženy. Kvalitní značky to nerozlišují. Před čím Jana Burdová varuje, jsou různé „zázračné“ prostředky, na které najdete reklamu v barevných časopisech. „Tam si troufám si říct, že to nefunguje vůbec,“ dodává.

Jestli nevíte, co koupit, poraďte se s odborníkem

Odborník je lékař nebo kadeřník. A i když lékařům lidé věří víc, špičkový kadeřník bude v tomhle případě asi lepší rádce. Je to proto, že lékaři někdy padání vlasů podceňují a mohou vás odbýt „kupte si něco v lékárně“. Když dostanete takovou nicneříkající radu, musíte se pídit po odborníkovi dál.

Vzdělaný kadeřník umí posoudit i příčiny padání vlasů, vyptá se na ně a pak teprve vám doporučí konkrétní prostředek právě pro vás. Co ho bude zajímat jako první, kdy padání vlasů začalo. I když především ženy neumějí padání vlasů spojit s konkrétní událostí v životě, většinou se na ni přijde. Může to být stres ze ztráty zaměstnání nebo partnera, mateřství, chyby ve výživě a podobně.

Jak zvolený přípravek použít?

Prostředek na růst vlasů, příp. proti padání vlasů vmasírujte velmi jemnými krouživými pohyby do hlavy. Nepoužívejte téměř žádný tlak, jde spíš o rozetření séra, aby nestékalo po hlavě. Kdo se rozhodne se svými vlasy něco dělat, musí počítat s tím, že to není jednorázová záležitost. Čím častější použití, tím lepší výsledky. Ideálně jednou denně, nejdelší možný interval mezi použitím je 3 dny.

Je důležité počkat si na výsledek

28 dní trvá pokožce, než zareaguje, teprve pak začne růst jemný vlásek. Základní kůra trvá 3 měsíce. 2 měsíce růstu - vlas dlouhý přibližně 2 milimetry, ten už rukama nahmatáte. Skutečnou změnu ale můpžete očekávat až po 3 měsících používání prostředku. Bez trpělivosti se v žádném případě neobejdete.

Za sérum zaplatíte do tisíce korun. Jestliže přikoupíte i ampule, cena se zvýší ke třem tisícům. Rozdíl je v balení. Sérum má balení v lahvičce, například v objemu 200 mililitrů,v ampuli je také sérum, ale v dávce na jedno použití. Rozdíl je většinou v tom, že ampule zastavují padání, a séra jsou na znovuobnovení růstu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.