Máte rádi koláče? Dejte na vzhled, u balených sledujte informace na obale

21. leden 2016
Jak správně nakupovat

O tom, jestli dáme pekařskou dobrotu do košíku a odneseme si ji z prodejny jako svačinu, nebo ne, většinou rozhoduje, jak výrobek vypadá. Důležité jsou ale i jiné vlastnosti koláčů, i když jako spotřebitelé máme jen omezené možnosti, jak je posoudit ještě před nákupem.

Nezáleží na tom, jestli je koláč balený nebo ne. Oba musí vypadat pěkně, čerstvě a lákavě. Kůrka koláče má být nadýchaná, vypečená do zlatohněda, nepopraskaná. Přitažlivě by měla působit i samotná náplň pečiva, která by se neměla oddělovat od kůrky. Konzistence náplně by měla být jednotná. Tvarohová nebo ovocná náplň vláčnější, naproti tomu například maková náplň tužší.

Ne vždy jsou do zlatova

Některé koláče jsou zespodu navlhlé, jak těstem prosakuje náplň. „Těch vlivů může být několik, ten nejzásadnější je asi špatná technologická výroba, to znamená málo propečený výrobek i ta náplň. Zkrátka špatně propečený koláč se nám zdá být zmokvalý,“ vysvětluje Miroslav Kubín, výrobní ředitel pekárny a cukrárny INPEKO v Ústí nad Labem.

Pozor na šálení nosů v pekařstvích

Posuzovat vlastnosti pečiva můžeme i podle vůně. Je ale jasné, že toto neplatí u balených výrobků. K našim nosům se v prodejnách linou i vůně ostatního nebaleného pekařského zboží, a právě to výsledný dojem ovlivňuje.

U balených dobrot sledujte etikety

Balené koláče nám poskytnou informace, které se u nebalených koláčů nedozvíme (pokud po nich nebudeme cíleně pídit). Důležitý je samozřejmě údaj o minimální trvanlivosti, ze kterého můžeme usuzovat, jestli je koláč čerstvý, potom taky údaje o množství náplně ve výrobku. Obecně platí, že čím více náplně, tím lépe. Poctivý koláč většinou znamená i “bohatší“ chuť.

Nejde ale jen o množství náplně, ale také o její složení. Když je v makové náplni jen 5 % máku, obsahuje většinou velké množství strouhanky. A strouhanka tvářící se jako mák asi nikoho chuťově neuchvátí. Nezapomínejte tedy pečlivě prostudovat i surovinové složení.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio