Pánský oblek vybírejte podle toho, kam ho chcete nosit

22. leden 2016
Jak správně nakupovat

Správný oblek dobře padne. Žádné krátké rukávy a nohavice. Navíc musí i odpovídat příležitosti, pro kterou si ho muž oblékne.

Dojem z kvalitního obleku úplně zničí, když nebude mít správnou délku rukávů a nohavic vzhledem k postavě nositele. Rukávy saka mají mít takzvanou "hodinkovou" délku. To znamená, že rukáv saka by měl končit u pásku hodinek, manžeta od košile by měla vykukovat tak centimetr, centimetr a půl. Sako by mělo dosahovat přibližně do půlky hýždí. Do obleku vždy patří opasek a košile s dlouhým rukávem. Jestli muž zvolí vázanku nebo motýlek, už záleží jen na jeho vkusu.

Nerozhoduje pouze vkus

Jak to v prodejnách s pánskými obleky chodí? Když přijde zákazník do obchodu, většinou se ho zeptají, kam chce oblek nosit. Je totiž rozdíl, jestli je oblek určený do práce nebo na slavnostní příležitost. Počítejte také s tím, že prodavačky budou chtít znát vaši výšku a vaši představu, jak by měl oblek vypadat – minimálně požadavek na barvu. Potom změří zákazníkovi obvod hrudníku a jde se vybírat a zkoušet.

Pánové, kteří obleky běžně nenosí, a tedy jim stačí jen jeden – univerzální na více příležitostí, neudělají chybu, když sáhnou po černém matném obleku. To je klasika. Večerní, slavnostnější událost snese i tmavé, lesklé košile, přes den se nosí spíše světlejší odstíny. Klasikou zůstává košile v bílé barvě, která se hodí na úplně každou příležitost.

Lesklá, nebo matná látka? I na tom záleží

Lenka Švadlenková, zástupkyně manažerky v prodejně pánských obleků Bandi v Ústí nad Labem, radí: „Univerzální barva je černá, ta se hodí všude a ke všemu. Hraje ale roli, jestli jde o oblek lesklý nebo matný." Lesklý oblek se podle Lenky Švadlenkové hodí ke slavnostnějším příležitostem, jako jsou plesy, svatby, pohřby nebo do divadla. Zato obleky z matných textilií jsou určeny spíše pro denní nošení, do práce a podobně.

Materiály se v dnešní době vyrábějí s příměsí. Oblek z čisté bavlny také seženete, ale je hodně náročný na údržbu. O oblek s nějakou příměsí se tolik starat nemusíte. Hitem jsou jednořadové pánské obleky, dvouřadové se dnes tolik nenosí. Kvalitní pánský oblek stojí kolem šesti tisíc korun, ve slevě ho ale můžete koupit i za tři

Důležitý je i výběr střihu

Střih obleku vybírejte podle postavy. Štíhlí muži nosí "proštíhlené" obleky, které více obepínají postavu, odhalují siluety a jsou oblíbené spíše u mladých mužů. Druhou skupinu tvoří jen mírně “proštíhlené“ obleky pro všechny věkové kategorie, pro skupinu plnoštíhlých mužů jsou určené obleky téměř rovného střihu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio