Chleba pšenično-žitný, nebo žitno-pšeničný? Rozdíl je nejenom ve složení!

29. únor 2016
Jak správně nakupovat

Říká se, že když doma není chleba, není co k jídlu. Něco na tom bude, chléb patří k základním potravinám. Jenže nabídka je tak obrovská, že je těžké se v ní vyznat.

Pekaři rozlišují chleba konzumní, chléb Šumava a speciální chleby. První dva druhy chlebů všichni dobře známe. Je takový ten „základní“ chleba, a to buď pšenično-žitný, nebo žitno-pšeničný. Není jedno, v jakém pořadí se obilovina uvádí! Té, co je na prvním místě, je v chlebu více. Surovina, které je v chlebu více, určuje i jeho vlastnosti. Převaha pšeničné mouky způsobuje kyprost a nadýchanost. Převaha žitné mouky dělá hutnější střídu a menší pórovitost chleba.


Věděli jste, že nepoctiví pekaři, kteří šidili gramáž chleba, se dřív máčeli v řece? Dnes podle vyhlášky musí mít chleba alespoň 400 gramů. Horní hranice je bez omezení.

Šumava je na povrchu pomoučněná, konzumní chléb má kůrku zlatavou a lesklou. Rozdíl spočívá v jiné povrchové úpravě, konzumní chléb se totiž vlaží vodou.

Ve speciálních chlebech jsou různé přísady a přídavky. Používají se do nich i jiné druhy mouky, například mouka rýžová. Cibulový, kmínový, slunečnicový chléb a mnoho dalších, se vyrábí podobně jako běžný konzumní chléb – jen speciální chleby se vyrábí ze speciálních směsí. V případě slunečnicového chleba například ze směsi obohacené slunečnicovými semínky.

Různé tvary oblíbeného pečiva

Kromě obvyklého pecnu může mít chléb i zakroucený tvar bochánku nebo veky. Tvar chleba závisí na záměru výrobce. Některý chce, aby jeho výrobek vypadal „staročesky“, jiný úmyslně napodobuje tvar kořene. Jde o to odlišit se a tuto odlišnost využít komerčně. Samozřejmě velikost povrchu chleba, jeho propečenost, barva a tvar ovlivňují i jeho chuť. „Je jenom na výrobci, jaký tvar zvolí. Jsou ještě chleby, které musejí být pečené ve formě, jinak by chleba neudržel tvar,“ říká Miroslav Kubín, výrobní ředitel pekárny INPEKO v Ústí nad Labem. „Jsou ale i chleby, které se pečou ve formě proto, aby měly požadovaný tvar,“ dodává.

Bochánky, chleba, pečení (ilustrační foto)

Jak poznat celozrnný chléb?

Jestli potřebujete o chlebu více informací, čtěte údaje na obalu výrobku. Dozvíte se, nejen to, z jaké mouky je chleba upečený, ale například i to, jestli je celozrnný. Pro ty, kteří zrovna drží dietu, bude zajímavé zjistit energetickou hodnotu 100 gramů chleba.

Jestliže kupujete chleba nebalený, zeptejte se na tyto informace prodavače, musí vám je poskytnout. Když ne, obraťte se na Českou obchodní inspekci.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio