Bylinky na bolesti kloubů? Ano! Nejlepší jsou směsi

25. duben 2016
Jak správně nakupovat

Můžeme je koupit jak samostatně, tak ve směsích. Na bolesti kloubů nám můžou pomoci i bylinky v nejrůznějších formách. Jako čaje, obklady nebo koupele. Ale pozor, ne z každé bylinky se dá připravit nápoj...

Nejuniverzálnější bylinkou na bolest kloubů je tužebník jilmový, který navíc působí i protivirově. Vhodné jsou všechny močopudné byliny, protože odstraňují z těla škodliviny. Jsou to například bříza, jehlice trnitá, truskavec, rdesno ptačí, celík zlatobýl.

V obchodě můžete koupit i směsi bylin na problémy s klouby. „Ty směsné čaje jsou daleko lepší, protože účinnost se tam znásobuje oproti té jednotlivé bylině,“ tvrdí zkušený bylinkář Jiří Roth a pokračuje: „Samozřejmě je rozdíl v ceně. Jednotlivá bylinka je levnější než celá směs.“

Co pořídit na revma a dnu?

Podstatou revma jsou záněty v těle, takže jsou účinné všechny bylinky, které působí protizánětlivě. Jmenujme za všechny tužebník jilmový a celík zlatobýl. Jestli vás trápí dna, opět sáhněte po tužebníku jilmovém, bříze, jehlici trnité a truskavci.

Příprava sypaného čaje je časově o něco náročnější, ale mnohdy přinese větší chuťový požitek

Bylinné čaje můžete koupit sypané, nebo už naporcované do jednotlivých sáčků. Zvolte takovou formu, která vám bude víc vyhovovat. U přípravy sypaného čaje počítejte s cezením přes jemné sítko, příprava čaje je tedy pracnější a pomalejší. Na zevní použití – to znamená na koupele a obklady – se používají spíše sypané byliny a jejich směsi.

Jak na bylinný obklad? Byliny spařte, položte na obklad a bolestivé místo zaviňte. Na závěr překryjte suchou látkou, aby ošetřované místo bylo v lidu a teple.

Pozor! Vždycky si ověřte, jestli je bylinka nebo směs bylin určená k vnitřnímu nebo zevnímu použití! Například kopretina vratič je výborná na koupele a obklady, ale nesmí se pít, protože obsahuje jedovaté látky, které by v trávicí soustavě dělaly neplechu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio