Bunda na túry a na výlety musí hodně vydržet

26. červen 2015
Jak správně nakupovat

Nejen pořádné a kvalitní boty patří k základnímu vybavení na cesty. Proti větru a dešti může bezpečně ochránit kvalitní, dobře vybraná bunda. Na trhu je dnes obrovská nabídka bund vhodných pro turistiku pro muže i ženy. Jak se v ní vyznat?

Bundy se liší nejen barevností a střihem, ale i prodyšností, propustností vody a odolností proti poškození. První otázka při výběru zní: jak budete bundu nejčastěji používat? Jinou bundu zvolí člověk, který ji chce jen jako bundu záložní a většinou ji bude v batohu, jinou zase ten, kdo v ní bude chodit pravidelně na dlouhé túry.

Odolnost často rozhodne o tom, jestli budete s bundou spokojeni.
Ten, kdo se často pohybuje v drsné přírodě, potřebuje bundu, která vydrží hodně oděrů, jiný často nosí batoh a je pro něj důležité, aby se bunda snadno neprošoupala. Také bunda, ve které plánujete dlouhodobé pobyty mimo domov, by měla odolat mechanickému poškození. Nenapoví vám žádné jednotky a čísla, na to výrobci zatím kategorii nemají. Na co se musíte podívat, je konstrukce bundy.

„Z hlediska konstrukce můžeme bundy rozdělit na tři typy,“ vysvětluje prodavač sportovních potřeb Jakub Lalouček. „Dvouvrstvé poznáte snadno - když se podíváte dovnitř, je tam podšívka. Druhou variantou je dvou a půl vrstvá bunda, která podšívku nemá. Sáhněte na vnitřní stranu bundy, bude vám připomínat igelit. Igelit to samozřejmě není, je to krycí vrstva na membráně bundy. Nejodolnější jsou třívrstvé bundy. U nich je membrána, vrchní materiál a podšívka laminovány do jednoho dílu.“

Čím tužší materiál, tím odolnější bunda?
"Tohle tvrzení berte spíš s rezervou. Může to tak v mnoha případech být, ale také nemusí,“ říká Jakub Lalouček. Záleží na tom, na jaký materiál je nalaminovaná membrána. Například dvou a půl vrstvá bunda, u které je membrána nalaminovaná na tužší vnější materiál, může být také tvrdší. Nic proto nezkazíte, když se na stupeň odolnosti zeptáte prodavače.“

Dnes už se bundy vyrábějí z takových materiálů, že i nejobyčejnější větrovky vítr neprofoukne. O čem se ale určitě nezapomeňte informovat, je nepromokavost a prodyšnost materiálu, z kterého je bunda vyrobena. I na tom ve velké míře závisí vaše pohodlí.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio