Bylinky pomáhají téměř na cokoliv. Jen musíte vědět, po které sáhnout

4. srpen 2016
Jak správně nakupovat

Léto neznamená jen pohodové okamžiky u vody a dovolené. Jsou pro něj typické i některé potíže, jako například zvýšená míra pocení, spálená pokožka sluníčka, alergie nebo útoky bodavého hmyzu. Nejen s těmito problémy mohou pomoci bylinky. Stačí vědět, jaké zvolit!

Pocení

Potí se každý, pot pomáhá tělu regulovat teplotu. Ale čeho je moc, toho je příliš. Nadměrné pocení vám pomůže upravit šalvěj. Tady pozor. Když chcete šalvěj pít jako čaj, musíte ji převařit. Proč? Aby se zbavila jedovatého thujonu. Stačí povařit jednu až dvě minuty. Šalvějový čaj popíjejte teplý.

Další bylinkou, která nám s pocením pomůže, je yzop. Není chybou yzop a šalvěj kombinovat. Do směsi můžeme přidat i list ořešáku. Kdo se nechce mícháním čaje zabývat, může koupit hotovou směs.

Zajímavost: pocení podporují příliš vychlazené nápoje. Tělo se snaží zahřát, a proto se potí ještě víc.

Plísně

Pocení způsobuje vlhkost, která tvoří dobré prostředí pro plísně. Vnější plísně, třeba na nohou, potírejte propolisovou mastičkou. Dobře funguje i čajovníkový olej známý pod názvem Tea tree oil, poslední dobou se na trhu vyskytují i mastičky z technického konopí s koloidním stříbrem. Vnější plísně můžete oplachovat i výše zmíněnou směsí šalvěje a yzopu. Rozhodně je dobré prostředky proti plísním střídat.

Ženy znají, a nijak je netěší, gynekologické mykózy. Uzdravení může podpořit speciální antimykotický čaj, který pomáhá s očistou vnitřního prostředí organismu.

Kostival

Nachlazení

Hodně nachlazení má na svědomí klimatizace, ale také střídání vyloženě horkých dní a prudkého ochlazení. Častou chybou je nastavení klimatizace na příliš nízkou teplotu. Teplota v klimatizované místnosti nebo autě by totiž měla být jen o několik stupňů nižší, než teplota venkovní.

Na chrapot pomůže slezový květ. Máčejte ho za studena a popíjejte v průběhu celého dne, vaše hlasivky vám poděkují (už bez chrapotu).

Na celkové nachlazení existuje mnoho už hotových směsí bylin, které zakoupíte buď v lékárnách, nebo ve specializovaných bylinkářských obchodech. Můžete ale použít byliny i jednotlivě. V tomto případě třeba diviznu, která zároveň podpoří i imunitní systém. Zastydlou rýmu léčí peruánská bylina wira-wira, s kašlem si poradí muňa.

Spálená pokožka

Babské rady říkají, jako první pomoc použít na spálenou pokožku jogurt nebo tvaroh. Údajně nejlepší je prý ale kysaná smetana, protože výborně chladí. Existují samozřejmě tišící oleje proti spáleninám, dobrý je i měsíčkový olej. Málokdo ví, že pomoci mohou i obklady z černého čaje.

Opruzeniny, odřeniny, rány

Na takzvaného „vlka“ použijte obklady nebo koupel z řepíku, svařené dubové kůry a slezového květu. Nezapomeňte pořádně osušit. Následně promastěte propolisovou, řepíkovou, nebo lopuchovou mastí.

Levandule

Dezinfekčně působí převařená šalvěj, převařená dubová nebo převařená vrbová kůra. Ta poslední navíc funguje jako přírodní antibiotikum.


Jak na otoky nohou? Základem je dodržovat pitný režim a hýbat se!

Bylinkářka Venuše Studničková doporučuje obklady z kořene kostivalu a takzvané skotské střiky: „ Napřed si nohy opláchnete teplou vodou a pak tu vodu stahujete, aby byla chladnější a chladnější. Nedáme úplně ledovou, ale střídáme studenou, teplou, studenou, teplou, … Dělá to dobře jak na otoky, tak na cévy, a ty nohy si nesmírně odpočinou. Po osušení si sedněte tak, abyste patu měli výš než kyčelní kloub.“

Vnitřně můžete užívat čaje proti otokům, jeden z nejznámějších je čaj na lymfatické cesty.

Repelent proti hmyzu

Každý si může vyrobit amatérský, ale prý funkční postřik proti hmyzu. Do litru octa svařte 50 gramů rozmarýnu a přidáte 25 gramů levandule. Výluh necháte zchladnout, scedíte a dáte do nádobky s rozprašovačem. Stříkat můžete nejen sebe, ale i zvířata. Tento repelent se používá proti létajícímu hmyzu, proti klíšťatům prý funguje jen částečně.

Jako odpuzovač klíšťat doporučuje Venuše Studničková vyrobit repelent z hřebíčku. Jak ale říká, nejspolehlivější ochranou proti klíšťatům je vhodné oblečení a obuv.

Něco pro alergiky

Alergici jsou v létě chudáci, ale bylinkáři na ně myslí. K zakoupení jsou osvěžující čaje pro alergiky a astmatiky, ve kterých není žádná složka, která by dráždila. Výhodou těchto čajů je, že zároveň odhleňují, a tak těmto postiženým uleví od ucpaných nosů.

Bradavice

Typický letní neduh, který si citlivější jedinci mohou uhnat například ve veřejných bazénech. K odstranění bradavic se používají speciální kapičky ze směsi bylin, které bradavice vysuší. Ty vzápětí odpadnou.

Jestli poznáte, jak vypadá vlaštovičník, můžete si jeho šťávou bradavičky potírat. Nevýhodou je, že vlaštovičník kůži zbarví do tmava, ale když to vydržíte, opět dojde k vysušení a odpadnutí bradavic.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis)

Osvěžující nápoje

Vynikající a voňavý čaj z citrónové šťávy vás příjemně osvěží. Kdo má rád, může ho dochutit špetkou skořice a dosladit medem.

Oblíbené jsou i studené nápoje. Jejich výroba je úplně jednoduchá, do chladné vody přidáte snítku máty, meduňky, nebo kopřivy. Zakápnete pár kapkami propolisu a osladíte medem.

Kdo nemá propolis, může nápoj ozvláštnit plátky omytého citrónu. Celodenní pití takového nápoje doplní tělu některé vitamíny a minerály, podpoří vaši imunitu a zabojuje proti únavě.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio