Čerstvě nadojené mléko je zdravější. Musíte ale vědět, jak s ním správně nakládat

28. duben 2015
Jak správně nakupovat

Mléko patří mezi potraviny, které můžeme kupovat přímo od farmářů. Nejlepší je čerstvé - pokud ho bez dlouhého skladování rychle spotřebujete. Jak se liší mléko od chovatele od běžného mléka v obchodě?

Mléko patří mezi potraviny, které si můžeme koupit tzv. „ze dvora“ - to znamená přímo od farmářů. Vlastnosti tohoto mléka se liší od vlastností běžného mléka kupovaného v obchodech.

„Rozdílů je několik. Hlavní je biologická hodnota mléka přímo od chovatele, které vlastně konzumujeme čerstvé. Dále to mléko přímo od krav bývá tučnější, má i o trochu větší obsah vitamínů. Je tady určitá nevýhoda v tom, že jestliže necháme stát mléko v tom obalu, když si ho přineseme domů, tak nám vysedá smetana a odděluje se od mléka. S tím je potřeba počítat. Má to zase velkou výhodu v tom, že takové mléko můžete doma zpracovat na kyselé mléko, popřípadě jogurty a podobně. To z běžného pasterovaného mléka jde hůř nebo v podstatě ani někdy nejde,“ vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy Státní veterinární správy v Ústí nad Labem Petr Pilous.

Mléko od přímo od chovatele si můžeme nechat nalít do obalu, který si přineseme, nebo nám ho poskytne farmář - to záleží na dohodě.

Dobře se mléko přenáší i skladuje v čistých PET lahvích, nevadí ale ani tradiční bandasky.

Kupujete čerstvé mléko? Ptejte se!

Je na nás, kupujících, abychom se zeptali, kdy bylo mléko nadojené, kdo ho prodává a od jakého druhu zvířete mléko pochází. Není ani od věci si nechat ukázat také doklad od veterinární správy - takzvaný souhlas s prodejem ze dvora. To vám potvrdí, že chov je bez nemocí přenosných na člověka.

Možná vás překvapí, že mléko od chovatele se nemusí prodávat chlazené - do 2 hodin po nadojení ho farmář může prodat tak, jak je, ještě teplé. Teprve po dvou hodinách přichází povinnost mléko zchladit.

Přednosti čerstvého mléka nejlépe využijeme, když ho nebudeme dlouho skladovat, ale rychle spotřebujeme.

Jestli budeme pít mléko tepelně neupravené nebo ho před tím ohřejeme, je na našem rozhodnutí. Každý člověk má jiné trávení, co jednomu nedělá potíže, jinému nesedne. Zkrátka - vyzkoušejte a uvidíte.

Pozor na průjem a klíšťovou encefalitidu!

Je pravda, že farmářské mléko je tučnější a je v něm více živých mikroorganismů. To i u zdravé osoby může vyvolat průjem. Rozhodně by tepelně neošetřené mléko neměly pít malé děti, těhotné ženy a starší senioři.

Pozor! U čerstvého kozího mléka je nebezpečí, že může obsahovat nákazu klíšťové encefalitidy, kterou bychom se tak mohli nakazit. Virus je ale citlivý na teplotu, proto je více než vhodné toto mléko zahřát. Zdůrazňujeme zahřát, ne převařit! Tím by se změnila jeho chuť a snížila se i biologická hodnota. Řešením je šetrné zahřátí na 75 stupňů, tzv. pasterizace, kterou se z mléka odstraní některé patogenní organismy.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio