Dražší autopotahy vydrží déle – kvalitní potahové látky vám budou sloužit osm let i víc

5. říjen 2015
Jak správně nakupovat

Kdo by nechtěl jezdit ve stále čistém autě? Jenže znáte to: děti, zvířátka, vylité pití a na obtížně odstranitelné skvrny je zaděláno. Máte dvě možnosti, jak to řešit - buď auto včetně čalounění pravidelně čistit, nebo si pořídit kvalitní autopotahy.

Správné autopotahy by měly na sedačce přesně sedět. Jistotu máte, pokud je koupíte ve značkovém autosalónu, ale musíte pochopitelně počítat s vyšší než cenou než za stejný výrobek ze supermarketu.

Zatímco supermarketové ceny autopotahů se pohybují od čtyř do patnácti set korun, za originální značkové potahy zaplatíte od tří a půl do deseti tisíc. Záleží na počtu sedaček i na zvoleném materiálu. Starší lidé, kteří jezdí většinou sami, si proto často pořizují autopotahy jen na přední sedadla.

Cenový rozdíl ovšem není daný jen značkou, ale souvisí také s kvalitou použitého materiálu. Levné materiály jako silon a molitan mají životnost kolem půl roku.

Co je kvalitní materiál? Čalounická zátěžová látka, která je odolná proti prodření. Musí být podložená laminem, látka potom neklouže po sedačce. Látka je příjemná a nevyvolává pocení. Samozřejmě design těchto látek je různý, s nepřeberným množstvím barev a vzorů.

V čem nejčastěji chybujeme? „Lidé potahy nasazují až tehdy, když už sedačky jsou hodně opotřebené, jsou různě prodřené,“ říká Miloš Žák, prodejce autopotahů. „Myslím si, že sedačky by se měly ošetřit co nejdříve, už z toho důvodu, pokud vozíme děti, ochráníme je před špínou.“

Kvalitní potahové látky vydrží klidně 8 let a můžete je prát v pračce na 40 stupňů. Vzhledem k tomu, že čistění osobního auta stojí minimálně tisíc korun, spočítejte si sami, jestli se vám vyplatí pořídit si opravdu kvalitní autopotahy.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio