Grilovat můžete i za špatného počasí doma. Které grily jsou na to vhodné?

15. červenec 2016
Jak správně nakupovat

Není doma jako doma. Budete grilovat doma na balkóně nebo doma v místnosti? To je zásadní rozhodnutí, podle kterého byste měli gril vybírat.

Na výběr máte klasický stolní gril s teflonovou deskou, na kterou se pokládají potraviny určené k tepelné úpravě, druhou možností je kompaktní gril. Ten si můžete představit jako „sendvičovač“.

Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že stolní gril má jen jednu plochu, která se zahřívá, zatímco kompaktní gril má dvě -jídlo se tak griluje současně ze dvou stran.

Stolní nebo kompaktní gril?

Prodavač elektrozboží Jakub Erben doporučuje: „ Stolní gril bych doporučil lidem, kteří mají balkón a chtějí grilovat venku. Přece jenom ta deska je otevřená, takže vůně (a někdy i zápach) je mnohem intenzivnější než u kompaktního grilu.“

Maso, kuřecí maso, grilování (ilustrační foto)

Cena bývá dost často „až na prvním místě“. Suma, kterou zaplatíte za kontaktní gril, záleží hlavně na velikosti grilovací desky. Ta rozhoduje také o ceně stolního grilu – tady ale hraje roli i materiál, z kterého je deska vyrobena.

Nejlevnější typy stolních i kontaktních grilů stojí okolo 800 korun. Nejvyšší hranice u stolního grilu bývá 3 000 korun, u kompaktního cena dosahuje až 5 000 korun. Dražší stolní grily mají navíc raclette, což je plocha pro rozpékání nebo přípravu omáček.

Vždycky se dá udělat nějaká chyba. U stolních grilů ne fatální ve výběru a následné koupi, zato při údržbě. Například používat k očištění teflonového povrchu kovový nástroj vede ke zničení grilu.

Jaký povrch může mít stolní gril oproti kompaktnímu, a jak se s kterým povrchem pracuje? To si poslechněte z přiloženého audiozáznamu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.