Jak na suché, lámavé vlasy?

22. červen 2016
Jak správně nakupovat

Vlas se láme proto, že příliš dlouho zůstal suchý. To znamená, že ho musíme hydratovat (dodávat molekuly vody), a to včas. Suchý vlas se totiž nejdříve začne třepit, a teprve následně se ulomí. A jaké prostředky nám tento problém pomohou vyřešit?

Na poličce v koupelně by měl stát kvalitní šampón, kondicionér, maska a sérum proti lámavosti.

Výběr pěstících prostředků záleží na tom, jestli jsou vlasy dlouhé nebo krátké a jestli jsou jemné nebo silné. Nejpečlivější výběr prostředků na vlasy musíme provést u vlasů jemných a dlouhých. Ty se totiž snadno zatíží, a pak zůstanou „připláclé“ k hlavě. Tuhle nežádoucí zplihlost vám spolehlivě zajistí většina laciných produktů z drogerií. Je třeba tedy hydratovat, ale odlehčenými produkty.

Speciální péče pro dlouhé vlasy

U dlouhých vlasů můžeme zvolit speciální péči o konečky vlasů, aby se netřepily a později nelámaly. Povrchová hydratace špiček vlasů ale vydrží maximálně 24 hodin. Lepší jsou séra nebo spreje, které se nemusí oplachovat. Špičky vlasů jimi ošetříme před večer před spaním – a do rána jsou vlasy zregenerované, a tím pádem se nelámou.

Čím se vlasy poškozují?

Vlasy, šampon, mytí vlasů

Vlasy může poškodit chemie, například časté melírování vlasů jejich zdraví určitě neprospívá. Také při česání tvrdým hřebenem nebo kartáčování vlasů hrubým způsobem vzniká poškození vlasů, ale mechanické.

Uvnitř vlasu jsou proteinové vazby potrhané, nejsou spojené k sobě. Do vlasu pak proniká kyslík a nastává tam oxidace. Když takový vlas neošetříme, stává se „děravým“. My to vnímáme jako bílou špičku na konci vlasu, za kterou když vezmeme, tak ji ulomíme. Třepení vlasů je tedy vlastně poškození vláken uvnitř vlasu, které drží vlas pohromadě. Dobrá zpráva je, že tyto vazby se dají zase spojit a vlas se dá uzdravit.

V případě, že se vlasy ještě nelámou a jsou jenom suché, existují speciální hydratační séra a hydratační mléka. Jiná situace nastává, když už dojde k odlamování vlasů.

Jak chránit roztřepené špičky?

Přemýšlíte, proč máte mastné nebo suché vlasy? Možná za to může špatná strava...

Především byste si měli správně mýt vlasy. Nejdřív nanést na špičky vlasů kondicionér, který vlas „uzavře“, takže se do nich nedostane šampón, a teprve potom použít šampón na umytí potu, špíny a stylingových přípravků z pokožky hlavy.

Ano, čtete dobře! Moderní trend je nejprve kondicionér, a potom teprve šampón. Jakýkoliv průnik šampónu do vlasu vlas poškozuje a násobí jeho stávající poškození.

Lidský vlas se skládá ze 70 procent proteinů a zhruba 30 procent vody. Pokud jedna z těchto látek chybí, vlasy trpí. Z pohledu péče člověka, který se o své vlasy stará, je tedy třeba jednu, druhou, anebo obě tyto látky doplnit.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio