Jak vybrat kotoučovou pilu, která vám bude roky dobře sloužit?

13. říjen 2015
Jak správně nakupovat

Jestli jdete na dříví do lesa, potřebujete motorovou pilu. Pokud chcete řezat oblouky, použije pilu přímočarou. Na přímé, dlouhé řezy se hodí pila kotoučová.

Kotoučová pila se používá tehdy, když chcete udělat rovný, čistý řez. Vyberte pilu podle toho, co potřebujete řezat. Kotoučové pily se liší podle hloubky řezu.

Jestliže chcete řezat dřevěné desky o tloušťce 10 centimetrů, na kotoučovou pilu můžete hned zapomenout, to nezvládne žádná,“ radí vývojový inženýr společnosti Black and Decker Ústí nad Labem Václav Kvapil. „Profesionální pily si poradí maximálně s 6,5 centimetry, běžné rozpětí hloubky řezu bývá od 4 do 6 centimetrů.“

Existují speciální pily, které mohou jezdit po kolejnici

„Kolejnici si můžete přichytit k materiálu, a když pak po té kolejnici jedete pilou, je řez krásně ideálně rovný, a navíc předem víte, kde přesně bude,“ doporučuje Václav Kvapil. „Je to velká výhoda oproti pravítkům, která se běžně používají na vedení. Ta pravítka jsou bohužel relativně krátká a řez není tak přesný, může to ujet.“

To, jakou hloubku řezu pila zvládne, určuje její výkon a rychlost kotouče. Výkon síťových pil to znamená těch, které se zapojí do elektřiny, se převádí na veličinu nazvanou příkon. „Udává se ve wattech a najdete ho na štítku přístroje,“ upřesňuje Václav Kvapil. „Obvykle je to v rozmezí od 1000 do 1700 wattů – čím vyšší číslo, tím hlubší řez pila zvládne. Profesionální pily mají příkon vyšší.“

Kotoučové pily se vyrábějí také bateriové. Na štítku těchto pil se uvádí výkon motoru. Užití bateriových kotoučových pil je dost omezené, protože zvládnou tak 20 až 30 dlouhých řezů a pak se musejí dobít. Určitě se najdou lidé, kteří nezávislost na elektřině ocení.

Čím vyšší výkon, tím kvalitnější řez

Při řezání nejde jen o to, co pila uřízne, ale také jak. A to je velká výhoda kotoučových pil. Netřepí okraje uříznutého materiálu, jejich řez je mnohem přesnější než např. u pily motorové. Čistota řezu závisí na výkonu a na rychlosti řezání.

Rychlost řezání je daná tím, kolik otáček kotouč pily za minutu udělá. „Čím více otáček, tím větší rychlost řezání a tím lepší kvalita řezu,“ vysvětluje Václav Kvapil. „Na štítcích tedy kromě výkonu nebo příkonu pily hledejte i údaj o maximálních otáčkách za minutu. U běžných přístrojů uvádějí výrobci kolem 3000 otáček za minutu. U profesionálních kotoučových pil se toto číslo pohybuje kolem 4000 až 5000,“ uvádí pro příklad.

Nejkvalitnější jsou kovové převodovky

Pokud se soustředíte při výběru kotoučové pily na parametry, jakými jsou hloubka řezu, výkon a rychlosti otáčení kotouče, neuděláte zásadní chybu. Odborníci však doporučují, abyste se zajímali i o to, z jakého materiálu je vyrobena převodovka. Převodovka vyrobená z kovu velmi dlouho vydrží, má zásadní vliv na životnost celé pily. Další výhodou přístrojů s kovovou převodovkou jsou nízké vibrace. Ptejte se, chtějte vidět dokumentaci, orientujte se podle ceny. Pila za tři stovky kovovou převodovku mít zřejmě nebude.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio