Kalhoty pro turisty a výletníky – jednoúčelové, nebo univerzální? Vyberte si

4. srpen 2015
Jak správně nakupovat

K jakému účelu budete kalhoty používat? Víte to? Jde o to, jestli si přejete jedny kalhoty univerzální pro všechny situace, které by mohly při pobytu v přírodě nastat, nebo jestli zvolíte větší počet kalhot pro konkrétní počasí.

To samozřejmě záleží i na tom, jestli máte možnost se cestou převléknout, jakou zátěž ponesete, jak dlouho a jakým terénem půjdete.

Turistický výšlap můžete například zahájit s lehkými prodyšnými kalhotami, ve kterých se nebudete potit ani při vyšších teplotách, ale když začne foukat anebo pršet, převléknete se do kalhot, které vás ochrání. Jiné rozhodování čeká sportovce, kteří „jedou na výkon“, jiné vysokohorské turisty a jiné běžné sváteční výletníky.

Mezi materiály vede softshell

Pro univerzální kalhoty doporučuje prodavač potřeb do přírody Jakub Lalouček zvolit materiál softshell: „ Takové kalhoty mají dobrou prodyšnost, jsou schopné vydržet nějaké množství vody, ať je to rosa nebo přeháňky, některé ochrání i proti větru. Ceny těchto univerzálních kalhot jsou v rozmezí od dvou do pěti tisíc korun. Není to málo, ale počítejte s tím, že při běžném používání tyto turistické kalhoty vydrží klidně čtyři roky,“ dodává Jakub Lalouček.

Každý si ale nemůže kalhoty za takovou cenu dovolit. Někdo chodí ven jen tehdy, když je hezky. Existují lehké kalhoty na turistiku v pěkném počasí, které se hodí i jako cestovní. Bývají totiž z lehkých materiálů, které se nemačkají a dobře dýchají. Když zmoknete, jsou do pěti, deseti minut suché. Tyto typy kalhot jsou často řešené tak, že se dají zkrátit na kraťasy nebo takzvané tříčtvrťáky.

U nepromokavých kalhot se počítá s váhou. Snadno je sbalíte a moc místa vám nezaberou lehké, dvouapůlvrstvé kalhoty. Výhodou kalhot z třívrstvých materiálů je kromě nepromokavosti dobrá prodyšnost a mechanická odolnost. Univerzální kalhoty jsou příjemné i na holé tělo, protože mají volně vloženou podšívku a můžete v nich chodit celý den.

Dobře si kalhoty vyzkoušet, to je základ

Snad by nikoho nenapadlo koupit kalhoty, které si předem nevyzkouší. Často ale lidé chybují v tom, že tolerují drobné nepohodlí, které může představovat třeba laminování nebo špatně našitá kapsa. Uvědomte si, že to, co je při dvouminutovém zkoušení v obchodě maličkost, se může při půldenním pochodu změnit na velký problém. Nestůjte v kalhotách jen před zrcadlem. Jsou určeny pro pohyb, proto vyzkoušejte, jak vám sedí třeba v kleku nebo v dřepu.

Náš tip: Kalhoty si zkoušejte v botách, které k nim budete nosit. Tím si zajistíte správnou délku kalhot.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio