Kočku, nebo kotě? Toť otázka! Záleží na tom, co od svého mazlíčka očekáváte

22. květen 2015
Jak správně nakupovat

Zatoužili jste po kočce? Než začnete nějakou shánět, ujasněte si, co od ní očekáváte. Ušetříte si tím nejen hodně peněz, ale i případné zklamání.

Chcete navštěvovat výstavy a odchovávat koťata?
Potřebujete čistokrevné zvíře, nejlépe s průkazem původu. Takové získáte přímo od chovatele plemene, pro které se rozhodnete. Počítejte s tím, že ceny koček s průkazem původu jsou dost vysoké, někdy i v řádu desítek tisíců.

Jde vám především o „myšilova“ k domku nebo prostě domácího mazlíčka?
Nemusíte se vydat z úspor a ještě můžete udělat dobrý skutek. V útulcích čekají na nové majitele jak dospělé kočky, tak koťata. Zaplatíte kolem dvou stovek za čipování a základní veterinární ošetření.

Kočka nebo kotě?
Toť otázka! Kotě je milé, hravé, zábavné....a zlobivé. S čistotou koťat většinou problém nebývá. Dospělá kočka je méně temperamentní a už má ráda svůj klid. Zvolte podle svého uvážení.

Nevýhodou dospělých zvířat je, že už mají něco za sebou a návyky, které vám nemusí úplně vyhovovat. Pokud chcete ale chovat, je dospělá kočka už pohlavně zralá, zatímco u kotěte budete muset čekat, až vyroste. Navíc u dospělé kočky můžete lépe posoudit chovnou hodnotu.

Zdraví především.
Ať zvolíte kočku nebo kotě, vybírejte jen zdravé jedince. V opačném případě si hned od začátku koledujete o starosti a ještě zaplatíte nemalý obnos veterináři.

Jak poznáte zdravé zvíře?
Podívejte se kočce do uší. Měly by být čisté bez ušního mazu, obzvláště špatně je maz černý, který může znamenat i parazitickou chorobu. Zvířeti nesmí téct z nosu ani z očí. V tlamičce byste neměli najít žádné boláky ani zarudlý jazyk.

Kolik to stojí?
Pořizovací cena kočky nebo kotěte je zjevná hned. Někdy ale lidé zapomínají, že to není poslední výdaj, který je s chovem zvířete spojený. Počítejte i s výdaji za veterinární péči. Každoroční očkování kočky vyjde na 400 až 600 korun, méně nákladnou položkou je odčervení – do 100 Kč za rok. Přihodí-li se zvířeti úraz nebo pokud onemocní, mohou se náklady na ošetření vyšplhat i do tisíců.

Bez krmiva to nepůjde.
Nabídka je široká, cenové rozdíly veliké, úměrně své peněžence si ale vybere každý chovatel. Za kvalitu si ovšem připlatíte. Jestli si troufnete vytvořit vyváženou krmnou dávku, můžete kočce i vařit.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.