Kupujeme malířské štětky – pro amatéry jsou vhodnější ty s krátkými štětinami

29. červenec 2015
Jak správně nakupovat

I tři na pohled stejné malířské štětky ve skutečnosti stejné být nemusí. To, čeho jste si asi nevšimli, je délky štětin. „Svátečnímu malíři“ stačí malířská štětka s kratšími štětinami. Profesionálové volí spíše štětku s delšími štětinami a dřevěnou rukojetí. Štětiny jsou navíc na koncích upravené tak, aby po nich barva nestékala

Rozdíl mezi délkou štětin obyčejné a profesionální štětky může být i 2 centimetry. Profíci říkají, že štětka s delšími štětinami „lépe mlaská“. Aby to jen nemlaskalo, ale také odvedlo kvalitní práci, chce to určitou dávku cviku.

Malířská štětka se používá většinou na velké plochy – ideální je natírat s ní stropy. Zejména se hodí na takové stropy nebo zdi, které pokrývá více vrstev. Nechce se vám malovanou plochu nejdřív oškrábat? Zapomeňte na váleček, na který se lepí a odlupuje starou malbu, právě pro vás je štětka to pravé. Štětkou nanesete méně barvy než válečkem a barva se dá lépe rozetřít.

Dnes pracuje s malířskou štětkou méně řemeslníků než dříve. Monika Pleskotová, vedoucí prodejny Barvy - laky, odhadla, že 50 % řemeslníků už pracuje s válečkem, tzv. „koulí“. Koulení je rychlejší, snazší a je při něm méně nepořádku. Práce se štětkou je na zručnost náročnější, proto ten, kdo nemá úplně jistou ruku, by měl raději všechno, co nechceí mít pocákané, zakrýt fólií.

Novinkou jsou štětky s částečně přírodními a částečně umělými štětinami. Zákazníci si na ně nestěžují, ale profesionálové z nich prý nadšení nejsou. Příznivá je cena těchto štětek – až o 100 korun levnější než cena nejlevnější obyčejné štětky. Nejlevnější malířskou štětku pořídíte kolem 350 korun, dražší štětky stojí 600 korun.

Náš tip: abyste uprostřed rozdělané práce nemuseli odbíhat do obchodu, počítejte předem s tím, že štětka se nedostane všude - například do hran. Pro takové případy mějte připravený užší štětec.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio