Laky na vlasy kupujte tam, kde vám je dovolí vyzkoušet

6. říjen 2015
Jak správně nakupovat

Dá rozum, že nejkvalitnější laky používají profesionálové. I pro laky na vlasy stejně jako pro jiné kosmetické výrobky platí, že různé laky mají různou kvalitu, a kvalita určuje cenu.

Ať se rozhodnete koupit lak na vlasy v drogerii, nebo v kadeřnickém salonu, vždycky ho vyzkoušejte. Tam, kde vám to nedovolí, tam ho prostě nekupujte.

Znáte trik, podle kterého můžete odhadnout, jestli lak bude kvalitní? „Stříkněte si lak na ruku a bezprostředně si k němu přičichněte,“ radí vlasová stylistka Jana Burdová. „V momentě, kdy „nosem ucuknete“, poznáte, že lak obsahuje hodně alkoholu nebo těkavých látek. Jak je to nepříjemné vašemu nosu, bude to nepříjemné i vašim vlasům - takový lak totiž může naleptávat jejich povrch. Lak, který nečpí, bývá většinou šetrnější.“

Vlasy ošetřené nekvalitními laky nejdou rozčesat

Při česání se vlasy příliš napínají – poznáte to, protože česání „tahá“. Nejničivěji působí nekvalitní laky na vlasy na blondýnky a ženy s melírem. Stačí dvě použití a vlasy se začnou lámat. S nekvalitním lakem vlasy jakoby vržou, jsou suché a nepříjemné na dotek, působí jako bez života.

Oproti tomu kvalitní lak se vyznačuje tím, že není nepříjemný, když k němu přičichnete, vlasy jsou příjemné na dotek a lak jde z vlasů vyčesat, aniž by se vlasy tahaly a lámaly. Po vyčesání laku cítíte měkkost vlasů a nemáte potřebu je hned umýt.

Není známkou kvality, když to hodně drží. Naopak

Jak říká Jana Burdová, když to hodně drží, ještě to neznamená, že lak je kvalitní. „Naopak – čím méně kvalitní lak, tím víc drží,“ vysvětluje Jana Burdová. „To „drží“ je za cenu, že vlasy jsou naleptané a totálně slepené. Je lépe aplikovat více kvalitního než nekvalitního laku. A i nejkvalitnější laky na vlasy se dělí na jemnější a silné. Je tam rozlišení síly. Některé značky to mají i očíslované.“

Suchý, nebo mokrý lak na vlasy?

Suché laky jsou určeny pro jemnější vlasy a mají za úkol dodat vlasům objem. Mokré laky fixují hotový účes. Používají se z větší vzdálenosti, asi 20 centimetrů, a stačí opravdu jen pár střiků. Po zaschnutí mokrého laku by měl účes držet celý den.

Kdo se lakuje hodně, měl by mít jak suchý, tak mokrý lak. Suchý použije k tvorbě účesu, a když je všechno hotové, párkrát stříkne mokrý lak.

Náš tip: pokaždé než lak použijete, tak ho protřepejte! Lak na vlasy se totiž usazuje na dně lahvičky, a když zapomenete protřepat, foukáte si do vlasů jen vzduch s trochou prachu.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio