Mezizubní kartáčky: Správná velikost je důležitější než výrobce

25. květen 2016
Jak správně nakupovat

Výběr mezizubních kartáčků a mezizubních nití záleží nejen na tom, jestli máte zubní náhrady či rovnátka, ale i na tom, jak těsně u sebe zuby máte a jak jste zruční. Ideálním řešením je poradit se nejprve s dentálním hygienistou, který vám velikost mezizubních prostorů přesně změří a poradí vám mezizubní kartáček takřka „na míru“.

Výrobců mezizubních kartáčků existuje celá řada. Při výběru ale nejvíc záleží na velikosti kartáčku. „U mezizubního kartáčku není tak důležitý výrobce jako jeho velikost,“ potvrzuje ortodontista MUDr. Petr Vinš.

„Je potřeba si uvědomit, že jednotliví výrobci používají různé barvy a tyto barvy se u různých výrobců liší,“ říká Petr Vinš a přidává jednoduchou radu: „Pokud jde kartáček do mezizubního prostoru příliš ztěžka, je moc veliký.“

Návštěva odborníka jako správný start

Doporučuje se také nechat si občas zkontrolovat velikost mezizubních prostorů dentálním hygienistou. „Odborník má speciální sondu, kterou dokáže přesně změřit, jakou velikost kartáčku bychom měli použít,“ vysvětluje Petr Vinš. Jakou značku zvolíme, to už je otázka vkusu – různí výrobci vyrábějí kartáčky s různými typy držátek.

Zubní nit jako doplněk pro perfektní hygienu

Pro špičkovou mezizubní hygienu si můžeme vybrat i z řady dentálních nití – existují široké, tenčí, voskované a nevoskované. „Lepší efekt čištění mají nitě nevoskované, na druhou stranu se hůře zavádějí,“ doporučuje Petr Vinš. Pokud nosíte rovnátka nebo máte zubní náhrady, ideální volbou je superfloss – tedy zubní nit se zavaděčem.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio