Moderní kulmy na vlasy mají regulaci teploty a rovnoměrný rozvod tepla

4. leden 2016
Jak správně nakupovat

Každá žena touží mít pěkně upravené vlasy. Pro někoho je lepší žehlička na vlasy, pro někoho kulma. Pozor, některé přístroje ale vlasům spíš škodí!

Kdy použít žehličku na vlasy a kdy kulmu? Základní volba je jednoduchá. Žehlička by se měla použít pro narovnávání vlasů, kulma na vytvoření vln. Dnešní žehličky sice také umějí vlasy „zvlnit“, ale má to háček – vlasy nejsou tak „nadýchané“. Jestli vám nejde „o objem“, s žehličkou si vystačíte i na vlny.

Rozpálená kulma vlasy zrovna nerozmazluje. Obzvlášť starší typy vlasy ničily. Ty nejlevnější kulmy to dělají dodnes. Modernější kulmy už jsou vyráběné tak, aby vlasy nepálily. K tomu slouží i regulace teploty.

Čtěte také

Vlasová stylistka Jana Burdová říká: „Chovejte se k vlastním vlasům jako k hedvábí. Také na něj nenapálíte rovnou plnou žehličku, ale začínáte od malých teplot. To samé platí o vlasech. Takže snížit teplotu, a pokud chcete, aby ty vlasy držely více, pak můžete přidávat.“

Než si půjdete kulmu vybrat, rozmyslete si, co si chcete vlastně na hlavě vytvořit. Podle toho pak vyberte průměr kulmy. Platí, že velký průměr kulmy udělá velkou vlnu, malý průměr kudrlinu.

Jaké kudrliny se hodí k vám?

Pro každou tvář se hodí jiná „kudrnatost“. Když si nejste jistí, raději se poraďte s kadeřníkem. Jsou tváře, ke kterým kudrliny prostě nejdou, ale jsou tváře, kterým vlny a kudrliny opravdu sluší. Obecně by se dalo říct, že člověk, který má vlnité vlasy od přírody, se nemusí bát je ještě trochu „přivlnit“.

Kdo rád vizáž mění, může zvolit kulmu s vyměnitelnými nástavci různých průměrů. Pak si vytvoří takový účes, jaký zrovna bude chtít.

Jana Burdová, spíš než kulmu s nástavci, doporučuje kvalitnější, profesionálnější kulmy, které nástavce ale nemívají. Jako řešení také vidí takzvanou kónickou kulmu. Ta není všude stejně silná. U držadla je silnější a do špičky se zužuje. Velikost vln tak můžete ovlivnit tím, kolem kterého konce pramen vlasů obtočíte. Výhoda kónické kulmy je v tom, že žádný pramínek není úplně stejný a vlasy vypadají úplně přirozeně.

Povrch kulmy, který se dostane přímo do styku s vlasy, až tak důležitý není. Ano, můžete vybrat teflonový povrch, dokonce existují i speciální kameny, které mechanickým způsobem ionizují vlasy. Mnohem důležitější je rozvod tepla uvnitř kulmy. Teplota by měla být (samozřejmě kromě držadla) všude stejná, jinak by se v místech, kde vedou tepelná vlákna, mohl vlas spálit. Tohle ale laciné kulmy nezvládnou.

Jak poznat kvalitní kulmu?

Jak se pozná kvalita? Většinou podle ceny. Podívejte se, jak se pohybují ceny kulem, a vybírejte od středu – kolem dvou tisíc - směrem nahoru. Nové technologie prostě něco stojí. Dražší kulmy mají také další výhodu – déle vám vydrží.

Podle uchycení vlasů se kulmy dělí na ty, které pramen scvaknou poté, co prstem zmáčknete páčku na držadle, a na ty, které mají pouze trn. Ty druhé patří k těm modernějším – vlasy se kolem nich jen omotají - práce s nimi je snadnější a zvládne ji každý.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio