Muškáty a verbeny snesou i plné slunce, do stínu jsou vhodnější petúnie, begónie či voskovky

5. květen 2015
Jak správně nakupovat

Květiny v truhlících mají potěšit. Těšit budou, jen když se jim povede dobře. A dobře se jim povede tehdy, pokud vyberete správnou květinu na správné místo. Na slunce mohou přijít nejen odolné muškáty, ale například i vějířovka, sanvitálie, verbeny. Do stínu jsou vhodnější spíše rostliny s plstnatými listy, jako petúnie, surfínie, minisurfínie, begónie, plnokvěté voskovky.

Ze všeho nejdřív si rozmyslete, na jaké místo chcete rostlinu s truhlíkem dát. Orientace na světovou stranu určuje, kolik slunečního světla bude na rostlinu dopadat. „Zatímco muškáty zvládnou i vysoké oslunění a trošku sucha, jiné rostliny vám při stejných podmínkách mohou zahynout, protože vyžadují třeba polostín,“ radí Lucie Erbenová, zahradnice z Brné na Ústecku.

Dalším kritériem je výška rostliny. Chceme převislé květiny, které potěší kolemjdoucí, nebo raději květiny vyšší, které potěší i oko majitele bytu. Svoji roli hraje určitě i to, jak potřebujete otevírat okno.

Důležité je také množství zálivky. Aby se dařilo i těm vlhkomilným, musíte pravidelně zalévat. Práci ale mohou usnadnit samozavlažovací truhlíky.

Na začátku května je už na výsev pozdě, dejte přednost předpěstěným sazenicím. Jak má zdravá rostlinka vypadat? „Podívejte se zespodu na květináč, jestli vidíte kořínky. Nemusí být moc, stačí trochu. Zjistíte tak, jestli je rostlina dobře zakořeněná. Když se vám při přesazování rozsype zemina, místo abyste vytáhli kořenový bal, není to dobře. Jukněte, jestli na rostlince nelezou nějaké „breberky“. V případě, že ano, nebrat! Určitě nestojíte o zavlečení mšic, molic a podobně,“ varuje Lucie Erbenová. „Zkontrolujte také, jestli sazenička nemá plíseň.“

Řeklo by se, že na půdě do truhlíku není co zkazit. Omyl! Ačkoliv existují speciální substráty, které můžete zakoupit v zahradnictví, hodně lidí dá přednost obyčejné zemině, kterou někde nakopou a pak se ji snaží vylepšit hnojivy. „Hodně zákazníků se ptá, co se s rostlinkou po přesazení stalo, že jakoby shořela,“ vysvětluje Lucie Erbenová. „Možná neudělali chybu při výběru květiny, ale při hnojení. Kořeny rostliny totiž přišly do přímého styku s koncentrovaným hnojivem a to rostlinu zahubilo.“

Náš tip: když sázíte do truhlíku, hnojivo zamíchejte spíše do spodní vrstvy a překryjte trochou čistého substrátu. Nepřijde tak do přímého styku s kořínky čerstvých sazenic.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio