Na letní grilování je nejlepší mladé a odleželé maso

2. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Léto a grilování – to patří k sobě. Je to úžasná kombinace pro chuťové buňky, ale děsivá pro buňky tukové, jak s trochou nadsázku říká šéfkuchař Jarolím Jakl.

Grilovat se dá téměř každé maso, záleží jen na vašich kuchařských zkušenostech a na tom, kolik času tomu chcete věnovat. U nás je nejoblíbenější maso vepřové nebo kuřecí, ale velmi dobré je i jehněčí nebo skopové a telecí. To už si troufnou připravit spíše zkušenější kuchaři.

"Na letní grilování je nejlepší maso mladé a odleželé," radí Jarolím Jakl. "Z vepřového jsou nejlepší na gril steaky, krkovička nebo kotlety. Z jehněčího nebo skopového vyberte ke grilování hřbet nebo kýtu. Ideální je maso, ve kterém je trochu víc tuku. Jako u všeho ale platí, všeho s mírou."

Než vyberte maso, rozmyslete si, za jakou dobu chcete jíst. Když se vrátíte vyhladovělí z výletu, asi se vám nebude chtít na hotové jídlo dlouho čekat. V tom případě budou lepší například klobásy nebo špízy. Trávíte-li celý den s kamarády, jídla a pití je dost a čekání je pro vás zábavou, můžete zvládnout i selátko vcelku. "Obecně platí - čím menší kousky, tím rychlejší úprava. Čas úpravy můžete ovlivnit samozřejmě i výběrem masa. Nejrychleji připravíte ryby. Také marinování konečnou úpravu urychlí," doporučuje Jarolím Jakl.

"Grilovat se dá nejen maso," pojarčuje Jarolím Jakl. "Dnes už není neobvyklé grilování sýru, výborná je také zelenina, ať už na špízy nebo na salát. Kdo rád ochutná něco méně tradičního , ať zkusí lehce grilovat ananas, baklažán, cuketu, papriku... Je to lahoda."

Olej nebo máslo, hořčice, víno, bylinky, koření…, i to patří ke grilování. Jestliže nechcete, aby při grilování šťáva odkapávala do žhavého, můžete to, co grilujete, zabalit do alobalu.A jestli nechcete s plným žaludkem umývat nádobí, použijte jednorázové talířky, tácky i příbory.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio