Nákup potravin ve stáncích – je to v létě bezpečné?

31. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Kebab, hamburgery, párky v rohlíku, zeleninové saláty nebo zmrzliny - běžný sortiment letního stánkového prodeje. Vybavení prodejního stánku by mělo odpovídat tomu, jaké potraviny nabízí. Jiné vybavení potřebuje stánek, ve kterém se griluje maso, jiné vybavení stánek s knedlíky. Jedno mají ale společné – bezvadnou hygienu.

„V každém stánku musí mít prodavač možnost umýt si ruce. Pro toho, kdo se dotýká potravin, je to základní hygienické pravidlo – mýt si ruce,“ říká Simona Gunarová, ředitelka odboru výživy Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje. „To si ostatně můžete zkontrolovat sami, když do stánku nahlédnete, nevidíte umyvadlo a tekoucí vodu? Odejděte raději nakoupit tam, kde základní pravidla hygieny dodržují,“ radí.

Prohlédněte si prodavače, radí odborníci

„Prodavač ve stánku by měl být čistý, v čistém oblečení, ideálně v pracovním,“ pokračuje Simona Gunarová. „Správně by se měl po příchodu do stánku převléct z běžného oblečení do pracovního a naopak. Zaměřte se na jeho ruce. Krátké, čisté, ostříhané nehty. Gelové nehty v případě prodeje nebalených potravin, to je prohřešek proti hygienickým pravidlům. Hůře se udržují v čistotě a je u nich vyšší riziko kontaminace potravin.“

Vybavení stánku nezávisí jen na prodávané potravině, ale také na ročním období a počasí. Jde o to, že prodávající je povinen dodržet pravidla uchovávání potravin tak, jak je stanovil výrobce konkrétní potraviny.

Například knedlíky. Když je podzim a chladné počasí, můžete je klidně koupit i ve stánku bez chladicího zařízení. V letních vedrech tatáž potravina a stejně vybavený stánek, to není dobrá kombinace, významně se zvyšuje riziko střevních problémů.

Hotové jídlo nesmí přijít do kontaktu se surovinami

Tepelně opracované potraviny, nejčastěji různá grilovaná masa. Asi vás napadne, že tohle se bez chladničky určitě neobejde. Ale napadlo by vás také podívat se, kde jsou uložené suroviny pro přípravu pokrmu a kde prodejce odkládá teplé jídlo určené k prodeji? Nesmí se stát, že hotové jídlo bude v přímém kontaktu se surovinami. Dotykem se může jídlo kontaminovat – hygienici tomu odborně říkají křížení činností – a to opravdu nevidí rádi.

Odpad. Asi vidíte, jak kdo má uklizeno. Nevyužité zbytky potravin mají být v uzavíratelné nádobě v místě co nejvíce vzdálené přípravě a skladování jídel.

Těžko zkontrolujete, jestli prodejce dodržel správnou teplotu třeba při převozu chlazených potravin, ale ohlídejte si to, co je zřejmé. Vždyť špatnou manipulací i s dobrou potravinou se výsledné jídlo může pro vás stát nebezpečným. V současné době hrozí nejen nákazy typu salmonelóza, ale i žloutenka typu E apod.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio