Nakupujete bezlepkové pečivo? Čím méně „éček“, tím lépe

8. srpen 2016
Jak správně nakupovat

Bezlepkové pečivo je takové, které neobsahuje ani stopy lepku. Přirozeně bezlepkové jsou například kukuřice, pohanka, rýže, proso nebo amarant.

Šíře sortimentu je u bezlepkového pečiva menší než u pečiva běžného. Z bezlepkového pečiva se prodávají chleby, sušenky a těstoviny. Zdravý člověk nemá omezený výběr, bezlepkové potraviny kupovat nemusí. Jestli přesto na nich trvá, bude mít jen větší „vítr v peněžence“. Zdravotně mu to uškodit nemůže.

Lidé nemocní, kteří lepek nesmí, jsou na tom o poznání hůře. Jsou odkázáni na bezlepkové pečivo. A výběr podle chuti zákazníka není tak široký jako u běžného pečiva. Přesto i u bezlepkového pečiva najdeme jak sladké, tak slané výrobky, s náplní, i bez ní.

Dochucování bezlepkového pečiva je vlastně obdobné jako u pečiva, které lepek obsahuje. Základní rozdíl je v použité obilovině, která musí být bezlepková. Podrobné složení výrobku si zákazník může přečíst na obalu. Lepek je alergen, proto musí být ve složení uvedený.

Co je bez lepku a co ne? Napoví vám logo!

Nemusíte si pamatovat, které obiloviny lepek mají a které ne. Dívejte se po logu na obalu výrobku. Přeškrtnutý pšeničný klas je známá značka pro bezlepkové potraviny. Když si nejste jistí, zeptejte se prodavače. Musí vám tuto informaci poskytnout.

Merlík chilský má mnoho vitamínů, bílkovin a je vhodný i pro lidi alergické na lepek

Až budete studovat údaje na obale, zaměřte se nejen na to, jestli je výrobek bezlepkový a z jaké mouky je vyrobený, ale i na to, jestli obsahuje nebo neobsahuje dochucovadla a jaká. Čím méně éček, tím lépe. Preferujte také výrobky z celozrnné mouky.

Výrobní ředitel pekárny a cukrárny INPEKO v Ústí nad Labem k tomu říká: „Obecně bych více doporučil výrobky celozrnné, které obsahují vysoký podíl minerálních látek, polysacharidů a samozřejmě vlákniny.“

Nemusíte si kupovat jen hotové výrobky jako chleby, sušenky, koláče a těstoviny, ale můžete nakoupit i směsi. Ty se pak doma upraví vařením nebo pečením.

Střídejte pečivo a mouky různých výrobců. Důvod? Mouky a směsi mají nestejný podíl různých škrobů, a také různí výrobci používají různá éčka.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio