Plánujete nový sporák? Neriskujte, využijte zapojení od specialisty

8. únor 2016
Jak správně nakupovat

Zapojení spotřebiče i spotřeba elektrické energie je odvislá od toho, jestli jste si vybrali celoelektrický sporák nebo takzvanou kombinaci.

Pokud jste zvolili kombinaci, pak plotna je plynová a trouba elektrická, vy tak nemusíte řešit jističe a zapojení spotřebiče. Stačí zapojit troubu do zásuvky na 230 voltů. Celoelektrický sporák vyžaduje speciální jistič na 380 voltů anebo takzvané přefázování na 230 voltů.

Zapojení spotřebiče nepodceňujte!

Plynový sporák vždy musí zapojit odborník – plynař či jiná oprávněná osoba, a následně vydat certifikát o odborném připojení. Při kombinaci plynové varné desky a elektrické trouby musí plyn opět připojit odborník, troubu ale stačí zastrčit do zásuvky. Zapojení celoelektrických sporáků řeší také odborník, ale tentokrát elektrikář. Do záručního listu by měl potvrdit, že zařízení bylo „odborně instalováno“.

Když nebudete mít potvrzení o zapojení spotřebiče odborníkem, můžete přijít o záruku a ztratíte možnost spotřebič reklamovat. Při nehodách také pojišťovny vyžadují potvrzení o zapojení, pokud mají uhradit škody způsobené spotřebičem.

Vestavěné, nebo „sólo“?

Velkou roli hraje nejen to, jestli máte doma zavedenou jen elektřinu, nebo i plyn, ale i místo. Samostatné trouby na pečení se instalují do připravených nábytkových korpusů přímo na míru. Sporáky stojí zvlášť a jsou lacinější než pořídit samostatnou elektrickou troubu a k tomu varnou desku nebo ploténku, což potvrzuje i Jakub Erben, prodavač elektrozboží: „Vestavěné elektrospotřebiče jsou cenově náročnější oproti těm volně stojícím, například cena samostatné trouby je hodnota mnohdy jako celého sporáku.“

Spotřeba elektřiny? Záleží i na velikosti trouby

Důležitá je spotřeba elektřiny. Ta závisí jednak na elektrické náročnosti spotřebiče, jednak na velikosti pečícího prostoru. Většinou mají trouby třídu spotřeby A. Je důležité zapřemýšlet o tom, jak velký vnitřní prostor na pečení opravdu potřebujeme, protože rozpětí 46 až 60 litrů se na spotřebě elektřiny rozhodně podepíše. Jestli pečete málo nebo jste malá domácnost, volte vnitřní rozměr menší. 60 litrů je už rozměr spíše pro profesionální pečení.

Co dnešní elektrické trouby umí? Péct elektricky i horkovzdušně, mají různé grilovací spirály a liší se i pojezdy. Moderní jsou teleskopy, kdy nemusíte vyndávat plech nebo pekáč, ale vysunete celý pojezd i s nimi.

Varná deska – litinová, sklokeramická, indukční – která je ta pravá?

Sporáky s elektrickou troubou mohou mít různé varné desky. Litinové, sklokeramické a indukční. Ty poslední jmenované jsou nejúspornější a mají největší užitnou plochu. Za sporák s litinovou deskou zaplatíte kolem pěti tisíc korun, sporák s indukční deskou může stát až 15 000. Tam je rozpětí cen opravdu velké. Vestavěné trouby začínají na pěti tisících za nejjednoduší kousky, a mohou vyšplhat až k dvaceti tisícům v závislosti na počtu funkcí, designu, značce.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio