Při výběru bobů je nejdůležitější věk a fyzická zdatnost dítěte

11. únor 2016
Jak správně nakupovat

Nabídka bobů je obrovská. Výrobci se předhánějí v provedení – co se týče tvarů, barev i vybavení. Opravdu velkou chybu při jejich nákupu ale můžeme udělat jen jedinou, a to když nebudeme respektovat věk dítěte.

Kolik je dítěti let, je hlavní ukazatel při nákupu bobů. Fyzická zdatnost dítěte a jeho schopnost koordinace pohybů je rozhodující pro to, jaký bob zvolit. Když dítě neumí pořádně sedět, je pro jeho bezpečí a klid rodičů nutné zvolit bob s opěrkou zad. U starších dětí je menší pravděpodobnost, že z bobu vypadnou, když se budou mít čeho chytit. A tak jsou velkým plusem bobu držadla. Další volitelné vybavení jsou brzdy a volant, které zlepšují ovladatelnost bobů.

Pro děti, které chtějí jezdit rychle

Kdo chce potěšit rošťáka, který rád závodí, měl by mu pořídit boby úzké, s malou třecí plochou. Ty jsou rychlejší než boby s velkou třecí plochou. Výhoda bobů s velkou třecí plochou je ale lepší ovladatelnost v čerstvém, hlubokém sněhu a také to, že v měkkém sněhu dobře rozloží váhu jezdce.

Tvary a barvy bobů svědčí o fantazii výrobců. Pestré barvy lákají k nákupu a „zatoulaný“ výrazně barevný bob se pak v terénu snadněji hledá. Koupit můžete nejen klasické podlouhlé boby, ale také kulaté talíře nebo trojúhelníky.

Stará červená klasika

Vzpomínáte na klasické boby našeho dětství? Vyrábějí se dodnes. Jan Mašita, vedoucí obchodu se sportovními potřebami podotýká: „Tyto boby jsou univerzální, dobře vymyšlené, dobře konstruované, vydrží i velký nápor co se týče nějakých přejezdů a skoků,“ podotýká Jan Mašita, vedoucí obchodu se sportovními potřebami a pokračuje: „Většinou mají vybavení brzdou, což nám pomáhá i k ovladatelnosti a zatáčení takového bobu.“

Kluzáky, ježdíky alias „lopaty“

Pozor! Takzvané ježdíky, boby, na kterých je jízda obdobná jako jízda na lopatě, nejsou vhodné pro děti, které ještě nemají dobrou koordinaci a dostatečně vyvinuté svalstvo břicha a nohou. Pro jízdu je totiž potřeba současně pevný úchop „ucha“ ježdíku a zvednutí nohou nad úroveň terénu. Výhodou ježdíků je jejich skladnost – jsou lehké a jejich tvar nevyžaduje mnoho místa například v kufru auta.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio