Připravujete jarní truhlíky? Nebojte se experimentovat s barvami!

23. březen 2016
Jak správně nakupovat

Jaro nám nahrává k tomu ozdobit si okno jarními truhlíky. Jak se takové truhlíky připravují, co si připravit předem, a které sazeničky jsou pro ně nejvhodnější? To vám poradí profesionální zahradnice.

Existují dvě možnosti přípravy truhlíku. První variantou je přímé osázení substrátu v truhlíku sazeničkami. Druhý způsob je vyskládat do truhlíku sazeničky v původních květináčích. Druhá varianta je méně pracná, čistší a její velkou výhodou je to, že když nějaká rostlina odkvete dříve nebo uhyne, můžeme ji snadno vyměnit za jinou. Nevýhodou je, že malé květináčky hůře udrží vlhkost než zemina v celém truhlíku.

Primule – klasika a základ

Sazenice primulí a macešek – to je základ jarního truhlíku. Doplnit je můžete rychlenými cibuloviny s poupaty nebo sedmikráskami. Mezi cibuloviny patří hyacinty, narcisy, tulipány, krokusy a podobně.

Fantazii se meze nekladou!

Naštěstí nejsou pravidla, která by určovala, co a jak se smí kombinovat. „ Pravidlo neexistuje, záleží na pocitu každého, co se mu líbí,“ potvrzuje Lucie Erbenová, profesionální zahradnice z Brné. „Můžeme třeba zvolit jemnou variantu, kde vybereme bílé macešky s bílou primulí, doplnit můžeme potom o nějakou zeleň, jako je stále zelený břečťan, který nám to hezky oživí, můžeme použít i hebe, ty nám truhlík zase krásně ozelení.“

Barevných kombinací je ale bezpočet. „Nejčastější používaná barva je žlutá. Je to jaro a sluníčko,“ říká Lucie Erbenová a pokračuje: „Není ale ošklivé, pokud zkombinujeme i barvy, které by nám k sobě normálně nešly: fialová se žlutou a třeba s oranžovou vypadá velice hezky. Když si vezmeme louku, tak na louce také nemáme jenom jeden odstín.“

Žluté petrklíče symbolizují jarní dny, květiny můžete aranžovat i do ozdobných proutěných květináčů

Truhlíky jako velikonoční výzdoba

Truhlíky nemusí obsahovat jen kvetoucí rostliny a jejich „kulisu“. Ozvláštnit je můžete nastříhanými proutky kočiček nebo zlatého deště, které zapícháte do prostoru mezi sazenice. Velikonoční nádech získají s použitím stuh a kraslic.

Odhalte neduhy sazenic

To, že je sazenice zdravá, poznáte jen tím, že si ji pořádně prohlédnete. Sazenice nesmí být nahnilá a nesmí na ní být škůdci. Prohlédněte si i spodní část listů! Na tu se často zapomíná, a zrovna tam se „breberky“ rády schovávají.

Pěkně pokvete taková rostlinka, která má hezky nasazena poupata. Je snadné poznat barvu květu, když je květina rozkvetlá. U těch nerozkvetlých hledejte tuto informaci na obalu sazenice nebo na květináči.

Určitě je důležité, jaký má rostlina kořenový systém. Měl by být nepoškozený a soudržný a neměl by se rozpadat, když rostlinu vyjmete z květináče. Jednak by se s takovými rostlinami špatně pracovalo, nedostatečné prokořenění může negativně ovlivnit další život rostliny.

Primule jsou základem jarního truhlíku nebo květináče

Předem si připravte následující…

Abychom si vyzdobili okna jarními truhlíky, budeme potřebovat v první řadě nějakou nádobu. To znamená nějaký truhlík nebo misky vhodného tvaru. Na dno nádoby umístíme drenáž, nejčastěji to bývá keramzit, písek nebo štěrk. Pak nádobu doplníme substrátem a zasadíme sazeničky nebo cibuloviny.

Rostlinám prospěje i pohnojení, takže zvolíme buď minerální granulované nebo tekuté hnojivo.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio