Reklamy o tom mlčí: Některé ústní vody můžou barvit zuby. Může za to chlorhexidin

4. květen 2016
Jak správně nakupovat

Televizní reklamy se předhánějí, ve které ústní vodě je méně alkoholu. Ale taktně mlčí o tom, že některé ústní vody mohou barvit zuby. Ideální je proto kombinovat a střídat ústní vody, které obsahují chlorhexidin a ty bez něj.

Ústní voda snižuje obsah bakterií na jazyku, na tvářích a na sliznicích. Navíc může pomoci odstranit plak, který byl mechanicky rozrušený kartáčkem.

Dobré přirovnání, jak ústní voda v puse funguje, je s voskem na auto. Perfektně umyté a vyčištěné auto navoskujete, ale stejně se dříve nebo později opět ušpiní. Se zuby a zubním plakem to funguje obdobně.

„Dá se říct, že největší rozdíl, který je v dnešní době inzerován, a na který je třeba si dávat pozor, je obsah alkoholu,“ říká ortodontista Petr Vinš a pokračuje: „V současné době je tlak na snížení množství alkoholu v ústních vodách. Dle mého názoru je to otázka marketingu a reklamy.“

Důležitý, nebo nežádaný chlorhexidin?

Spíš než na obsah alkoholu odborník doporučuje věnovat pozornost tomu, jestli ústní voda obsahuje nebo neobsahuje chlorhexidin. Při dlouhodobějším používání totiž mohou tyto ústní vody barvit zuby i povrch jazyka.

Hlas. Ilustrační foro

A prevence? Střídat ústní vody s chlorhexidinem a ústní vody bez něj. Chlorhexidin nezavrhujte, je to sloučenina, která velice dobře působí na bakterie v ústní dutině. Platí, že čím nižší koncentrace chlorhexidinu v ústní vodě, tím menší zabarvování.

Ústní vody s vysokým podílem chlorhexidinu se hodí po lékařských zákrocích v ústech, kdy mají přednost zdravotní výhody před estetikou. Operovaný člověk bude určitě rád, že se mu dobře hojí rány a stehy.. Pro preventivní dlouhodobé používání se ale tyto ústní vody nehodí.

Znáte vychytávky v péči o zuby?

Existují speciální ústní vody a dokonce i tabletky, u kterých je barvení žádoucí. Nebarví ale celé zuby, jen zubní plak. Vyčistíte si zuby a vypláchnete ústa touto speciální ústní vodou (případně rozkoušete tabletku). Plak na zubech a dásních se obarví a vy přesně víte, kde jste nedočistili, a máte možnost zbylý plak odstranit.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio