Skleník 21. století? Ve tvaru geodetické kopule!

24. červen 2016
Jak správně nakupovat

Klasické obdélníkové skleníky v Čechách vládnou. Zatím. Už i k nám se totiž dostává trend skleníků ve tvaru geodetické kopule.

Jak takový skleník vypadá? Na rozdíl od běžných skleníků není půdorys tohoto skleníku obdélník, ale kruh, a povrch skleníku tvoří trojúhelníky.

Můžete si ho představit jako iglú postavené z trojúhelníků. Obvod trojúhelníků je z pevného materiálu ‒ dřevo, laminát, kov, vyplněné jsou skleněnými tabulkami. Sklo může být nahrazeno fólií, ale pak už se jedná o fóliovník.

Jestli si nejste jistí, jaký materiál na skleník se vám do zahrady hodí, zvolte dřevo. Dřevo je pohledově velmi univerzální a v zahradě ve spojení s rostlinami působí velice přirozeně. Údržby se bát nemusíte, jednou za dva roky stačí dřevo přetřít. Pak skleník vydrží i 25 let.

Výhody kopulovitého skleníku jsou v tom, že nemá žádné rohy. Protože vzduch přirozeně cirkuluje, rostliny nejsou tak vlhké, což je výbornou prevencí proti vzniku plísní a chorob.

Vlhkost pomáhají regulovat i automatické otvírače oken a průduchy. Záhon pro nižší rostliny je po obvodu skleníku, záhon pro rostliny vysoké uprostřed. Mezi záhony je cestička.

Zatímco u běžného skleníku vzduch neproudí plynule, naráží na rohy, u tvaru kopule cirkuluje bez překážek. Jiné ohřívání a proudění vzduchu u skleníku s geodetickou kopulí a u standardního skleníku má kromě prevence chorob ještě jeden efekt. Kopulovitý skleník je energeticky úspornější, protože na stejně velkou pěstební plochu potřebuje ohřát asi o 30 procent méně objemu vzduchu.

Skleník s geodetickou kopulí

Nechte si vyrobit skleník na objednávku!

I kopulovité skleníky můžete mít velikostí „ušité na míru“. Záleží na přání zákazníka. Dosud největší kopule, která byla postavena, měla průměr 72 metrů. Teď se asi usmějete, co s takovým obrem, který by spolkl pomalu celou vaši zahrádku.

Truhlář Petr Škoda, který se mimo jiné výrobou kopulovitých skleníků zabývá, doporučuje: „Na pěstování běžné zeleniny jako jsou rajčata a papriky bych doporučil skleník kolem 5 metrů v průměru. Na výšku má asi 3,5 metru, plocha je asi 16 čtverečních metrů.“

Skleník před zimou nesložíme a neuklidíme. Proto je důležité, jak snáší nepřízeň počasí, například sníh a vítr. „Vítr kopuli obtéká a tiskne ji k zemi, a tím má skleník daleko větší odolnost proti vichru v extrémních podmínkách,“ tvrdí Petr Škoda.

Tvar kupole má nadčasový design zvenčí, zajímavou atmosféru uvnitř a výjimečnou akustiku. Stavby tohoto tvaru jsou oblíbené nejen jako skleníky, ale i zahradní stavby jako altány a přístřešky, a dokonce se v tomto tvaru staví v zahraničí i obytné domy.

Peníze světem vládnou, a tak si říkáte, kolik asi bude takový speciální skleník stát. Asi vás překvapí, že pořízení kopulovitého skleníku vyjde zhruba na stejné peníze jako pořízení běžného skleníku – jestliže tedy srovnáváte ceny od českých výrobců. Ceny asijského zboží, a samozřejmě i kvalita, jsou někde jinde.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio