Šlehačkový dort vydrží max. 2 dny. Na máslové dorty máte týden, na medovník 14 dní

27. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Umíte si představit nějakou pořádnou oslavu bez dortu? Asi těžko. Ale kdo by chtěl, aby všem oslavencům bylo druhý den špatně, protože dort podlehl zkáze? Proto při nákupu zohledněte i trvanlivost a roční období, v němž dort kupujete.

Kupujte jen to, co vám chutná, od cukrářů, s jejichž prací jste byli opakovaně spokojeni. Pokud nejste znalec nebo nekupujete balené dorty, stejně těžko poznáte, kolik „chemie“ dort obsahuje. Dorty jíme jen občas, slouží k uspokojení chuťových buněk, a ne jako základ zdravé stravy, takže to nehraje až tak velkou roli.


„Při nákupu dortu hraje roli i jeho trvanlivost a roční období, v kterém dort kupujeme,“ říká cukrářka Jana. „Například v létě se vše rychleji kazí, tak i dortům se může zkracovat maximální trvanlivost při špatném skladování nebo při převozu v rozpáleném autě. Vyloženě rizikové jsou v létě šlehačkové dorty. Obecně je trvanlivost šlehačkových zákusků za ideálních podmínek 1,5 až 2 dny,“ upřesňuje cukrářka. Výrobky se šlehačkou mají krátkou trvanlivost a zejména v létě jsou rizikové.

Delší trvanlivost, asi týden, mají dorty máslové nebo čokoládové. Pokud potřebujete koupit dort hodbě dopředu, zvolte medovník. Pokud ho nesníte dřív, vydrží vám v lednici i 14 dní. Pokud si nejste jisti, jak dort skladovat a jak dlouho, raději se zeptejte.

Pokud kupujete dorty balené, při výběru vám pomohou údaje uvedené na obale. Tam se dočtete i to, jestli byly použité suroviny podle původních receptur, nebo jejich náhražky. Cukrářka Jana říká, že jakmile vidí čtyři a více „éček“, nepochutná si.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio