Správně vybraný hřeben nebo kartáč vlasy netahá a necuchá

23. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Jak vybrat ten správný hřeben či kartáč? To záleží na tom, jaké máte vlasy. Když vás nic netahá, vlasy neelektrizují, nelámou se a česání je příjemné, pak jste zvolili dobře. Pokud tomu tak není, čtěte dál.

Jaký nástroj na česání vyberete, záleží na tom, jaké máte vlasy. „Na dlouhé vlasy se nehodí klasický hřeben, ale kartáč, a to nejlépe plochý,“ radí vlasová stylistka Jana Burdová. „Štětiny mají být takové, aby vás to při česání netahalo. Jakmile vás to tahá, jsou štětiny příliš tvrdé, a když narazí na uzlík nebo zacuchané vlasy, neohnou se. Tahání způsobuje, že uzlík se utahuje ještě víc a pak máme problém s rozčesáním," doplňuje. Těmto problémům se vyhnete, když zvolíte kartáč s měkkými štětinami.

U štětin nestačí sledovat jejich tvrdost a měkkost, ale i jejich hustotu. „Když jsou štětiny příliš husté, tak v podstatě nenaberou vlasy, ale kloužou po povrchu," doporučuje Jana Burdová. „Podle hustoty vlasů vybíráme hustotu štětin. Husté vlasy potřebují spíše méně štětin, na jemné vlasy může být ten hřeben hustší," dodává.

Lidem, kteří chodí s vlasy nakrátko, poslouží dobře hřeben. Vlasová stylistka Jana Burdová radí, abyste nepoužívali hřeben s příliš jemnými zuby. Šetrnější je hřeben s širšími zuby, které jsou trochu od sebe.

Asi vás nepřekvapí, že hodně krátké vlasy se obejdou i bez hřebenu. Ale víte, že se vůbec nemají česat vlnité vlasy? A to ani ty dlouhé! „Vlnité vlasy se rozčesávají pouze před mytím vlasů, protože jakmile se namočí a jsou zacuchané, tak je potom při rozčesávání poškodíme," vysvětluje Jana Burdová. Aby se vlny neztratily, stačí prý ráno vlasy pouze pomačkat a dotvarovat.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio