Stánkový prodej potravin: kdy je lepší raději nic nekoupit a odejít?

27. červenec 2016
Jak správně nakupovat

Kebaby, hamburgery, párky v rohlících, ale také zeleninové saláty nebo zmrzliny. To je běžný sortiment letního stánkového prodeje. Každý stánek by měl být vybavený podle toho, jaké potraviny prodává. Jiné vybavení potřebuje stánek, ve kterém se griluje maso, jiné vybavení stánek s knedlíky. Jedno by ale měly mít společné…

V každém stánku by měla být možnost k umytí rukou. Pro toho, kdo se dotýká potravin, je to základní hygienické pravidlo - mýt si ruce. Vy tuto podmínku můžete zkontrolovat nahlédnutím - nevidíte umyvadlo a tekoucí vodu? Jděte tam, kde základní pravidla hygieny dodržují.

Prohlédněte si prodavače. Měl by být čistý, v čistém oblečení, ideálně v pracovním. Správně by se měl po příchodu do stánku převléct z běžného oblečení do pracovního a naopak... Kolikrát ale toto uvidíte? Zaměřte se na jeho ruce. Krátké, čisté, ostříhané nehty. Gelové nehty v případě prodeje nebalených potravin je prohřešek proti hygienickým pravidlům. Hůře se udržují v čistotě a je u nich vyšší riziko kontaminace potravin.

Na co si dávat pozor?

Vybavení stánku nezávisí jen na prodávané potravině, ale také na ročním období a na počasí. Jde o to, že prodávající je povinen dodržet pravidla uchovávání potravin tak, jak je stanovil výrobce konkrétní potraviny. Například knedlíky: když je podzim a chladné počasí, můžete je klidně koupit i ve stánku bez chladicího zařízení. V letních vedrech tatáž potravina a stejně vybavený stánek rovná se střevní nepříjemnost pro vás.

Kebab (ilustr. obr.)

Tepelně opracované potraviny, nejčastěji různá grilovaná masa. Asi vás napadne, že tohle se bez chladničky určitě neobejde. Ale napadlo by vás také kouknout, kde jsou uložené suroviny pro přípravu pokrmu, a kde prodejce odkládá teplé jídlo určené k prodeji? Nikdy by se nemělo stát, že se budou dotýkat, také pracovní náčiní by mělo být zvlášť na suroviny a zvlášť na už opracované jídlo. Je to proto, že dotykem se může jídlo kontaminovat ‒ hygienici tomu odborně říkají křížení činností a opravdu ho nevidí rádi.

Odpady. Asi vidíte, jak kdo má uklizeno, tak jen připomenutí, že nevyužité zbytky potravin mají být v uzavíratelné nádobě v místě co nejvíce vzdálené přípravě a skladování jídel.

Těžko zkontrolujete, jestli prodejce dodržel správnou teplotu třeba při převozu chlazených potravin, ale ohlídejte si to, co je zřejmé. Vždyť špatnou manipulací i s dobrou potravinou se výsledné jídlo může pro vás stát nebezpečným. V současné době hrozí nejen salmonely, ale například i žloutenka typu E.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio