Trendem jsou fény s ionizátorem – vlasy vysuší, ale nepřesuší

1. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Možná máte fén 10, 20 let starý a stále funguje a vy si pochvalujete, jakou dobrou koupi jste kdysi udělali. Podle vlasové stylistky Jany Burdové nemůžete udělat nic lepšího, než ho vyhodit a koupit jiný.

„Termostaty ve fénech fungují tak dva roky a potom odcházejí, takže jestli máte takhle starý fén, stoprocentně vlasy přesušuje,“ vysvětluje Jana Burdová. Jenže jaký fén tedy vybrat? Rozhodně ten s možností volby teploty a výkonu. Regulace výkonu zajistí, že při tvarování účesu můžete nastavit výkon nižší, a tím dosáhnout požadovaného výsledku. Nižší teploty jsou lepší při závěrečném dosušování vlasů.

Novinkou posledních let jsou fény s ionizátorem.
Ionizátor horký vzduch, který vychází z fénu, hydratuje a tím zajistí, že vaše vlasy nebudou přesušené. Staré nebo laciné fény ionizátor nemají. U nich horký vzduch ohřátý přes topnou spirálu vlasy vysuší, a bohužel i přesuší. Dochází totiž nejen k odstranění přebytečné vody, ale i vody, kterou vlas potřebuje ke své hydrataci. Proto trend v oblasti vysoušení vlasů velí vybavovat fény ionizátory. Ty zajistí, že přesoušení vlasů se nekoná.

Pozor! Přístroj, který kupujete, si dobře prohlédněte. Asi tomu nebudete věřit, ale ne každý přístroj, který má tlačítko „ionizátor“, opravdu ionizuje. "I mně se v minulosti podařilo koupit přístroje, které měly tlačítko označené jako ionizátor. Ale opravdu jen tlačítko. Pod tlačítkem nebylo nic, " dodává vlasová stylistka Jana Burdová.

Jak je to s cenami fénů?
Fény s ionizátorem, volbou teploty a výkonu nepatří k nejlevnějším. Značky, které se snaží jít poloprofesionální cestou, nabízejí fény v rozmezí 1500 až 2000 korun. Jejich fény jsou navíc vybaveny difuzéry a různými speciálními nástavci podobně jako fény pro profesionální kadeřníky. Obyčejný spotřebič pořídíte v řádu stokorun - obvyklé ceny se pohybují od 300 do 400 korun.

Při fénování nejde jen o samotné vysoušení a úpravu vlasů, ale i o pohodlnou manipulaci s fénem. Mylste na to a při výběru přístroje zohledněte i délku přívodní šňůry a způsob čištění ochranného filtru.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio