U cestovního vařiče rozhoduje nejen váha, ale i náplň. Například plynový do letadla nesmí!

9. červenec 2015
Jak správně nakupovat

Když kupujete cestovní vařič, měli byste mít jasno, jestli ho ponesete na zádech nebo jestli častěji cestujete autem. Zvláštní případ je, pokud budete brát cestovní vařič do letadla - plynová náplň určitě neprojde!

Když kupujete cestovní vařič, měli byste mít jasno, jestli ho ponesete na zádech nebo jestli častěji cestujete autem. Zvláštní případ je, pokud budete brát cestovní vařič do letadla - plynová náplň určitě neprojde!

Pokud chcete cestovní vařič nosit na zádech, je důležité, jaký dopravní prostředek zvolíte do místa určení. Pamatujte na to, že do letadla s sebou nemůžete vzít plynové bomby. Pak nezbývá, než je koupit přímo na místě. Další možností je zvolit benzínový vařič.

Benzín nebo plyn?

Výhoda benzínového vařiče je, že benzín lze koupit téměř všude, zatímco při volbě plynových bomb můžete narazit na problém sehnat takovou plynovou bombu, která bude přesně sedět k vašemu vařiči.

Pochopitelně existují i cestovní vařiče elektrické, ale ty jsou určeny spíš k použití v karavanech. Zajímá-li vás především váha cestovního vařiče (samozřejmě jí ovlivňuje i jeho velikost a velikost náplně), tak nejlehčí jsou vařiče plynové, následují vařiče benzínové a nejtěžší bývají vařiče elektrické kempingové.

V případě většího, těžšího cestovního vařiče jsou k dispozici moderní obdoby dvouplotýnky, na kterou jste byli zvyklí z dřívějších dob. Takový vařič má často zabudované takzvané piezo zapalování, na které už nepotřepujete zápalky.

Vařič na cesty s příslušenstvím není levná záležitost!

Samotný plynový vařič (bez náplně) stojí 500 korun, trváte-li ale na kvalitě z titanu, sáhnete do peněženky hlouběji - i přes 2.000 korun. To ale není konečná cena - připočítejte 250 gramovou náplň = bombičku) za 115 - 150 korun. Cena půlkilové náplně se pohybuje kolem 200 korun.

Abyste měli představu: půlkilová bomba vydrží pro dvě osoby zhruba na 14 dní. Tím vydrží se myslí ohřívání - výrobci neplánují, že byste vyvařovali třeba guláš!

Pokud potřebujete opravdu vařit, ne jen ohřívat, některé firmy vyrábí redukce i na pětikilové plynové bomby - takový vařič vám dobře poslouží jako stabilní vařič například v chatičce.

Velkou rodinu prostě tyto vařiče neuspokojí. Odborníci proto zakoupit jedno i víceplotýnkové kempingové vařiče, a to na alespoň pětikilovou plynovou náplň.

Benzínové cestovní vařiče jsou dražší. Je to dáno tím, že jsou složitější. Ceny v rozmezí od 2 do 5 tisíc korun jsou tak vysoké mimo jiné i proto, že potřebujete speciální pumpičku, která natlakuje benzín v nádobě, aby přešel do plynného stavu.

Nevýhodou těchto vařičů je, že manipulace s nimi je obtížnější. Jejich funkčnost a spolehlivost ale ocení milovníci vysokohorské turistiky, protože je vhodný právě do vyšších nadmořských výšek.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio