Vinylové podlahy, trend dneška s dlouhou životností

29. leden 2016
Jak správně nakupovat

Podlahy z vinylu doplněné kusovými koberci, to je styl, který v dnešní době láká čím dál tím víc lidí. V porovnání s klasickými plovoucími podlahami si za ně ale výrazně připlatíte.

Vinylové podlahy vynikají dlouhou životností, snadnou údržbou a jsou vhodné i pro podlahové vytápění. To jsou vlastnosti, které z nich dělají jedničku mezi dnešními podlahovými krytinami.

Vinyl bez škrábanců?

Bosá noha na dřevěné podlaze je nádherný zážitek. Trochu tomu zážitku ale ubere na intenzitě první rýha do nové podlahy. A pak druhá, třetí… Kdo se naučí s dřevěnou podlahou žít, specificky se k ní chovat a škrábance mu nevadí, ať si takovou podlahu pořídí. Komu tohle nevyhovuje, může zvolit vinyl.

Koberec oproti vinylu zachycuje prach, na vinylu se prach víří. To, co je pro někoho výhodou, je pro jiného nevýhodou. Musíte si tedy vybrat sami. Mnoho lidí to řeší tak, že na velké plochy dají vinylovou podlahu a kusovými koberci interiér jen doplní.

Vydrží i generaci?

Trvanlivost těch nejdražších vinylových podlah je i 50 let. Ale ani vinylové podlahy v dostupnějších cenových relacích se nedají zahanbit – záruka 20 let vůbec není špatná. Navíc všechny mají ohromnou výhodu, a to snadnou vyměnitelnost jednotlivých dílů. Tak snadnou, že ji zvládne i laik. Ani pokládka není složitá, ale důležitý je absolutně rovný povrch. Proto třeba není moc dobré pokládat vinyl na OSB desky. Vinyl se kromě venkovních prostor může dát všude – do kuchyní, předsíní, nevadí mu ani voda, ani velká zátěž, ani psí drápky.

Podle toho, jak velkou zátěž má vinylová podlaha vydržet, tak silnou nášlapnou vrstvu musí mít. 0,55 milimetrů se hodí do komerčních prostor, síla 0,3 milimetrů je určena pro bytovou zátěž. Ladislav Všetíček, jednatel firmy Earthwerks radí: „Rozdíl v ceně je minimální, 100–150 Kč na metr čtvereční, takže většina zákazníků volí zátěž 0,55, potom už ta podlaha vydrží navěky.“

Jak na to při pokládce?

Vinyl se lepí přímo na podlahu. Lepidlem ve spreji se nastříká celá podlaha a 10 minut se odvětrává. Lepidlo se pak chová jako suchý zip. Jakmile se podlaha položí, může se po ní okamžitě chodit. Obrovskou výhodou je, že lepidlo z 80 % drží na lamele, takže když ji kvůli poškození potřebujete vyměnit, nezničí se hladký stěrkový povrch pod podlahou.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio