Vybíráte jehličnan do zahrady? Rozhodující je nadmořská výška a účel

13. červenec 2016
Jak správně nakupovat

Pokud plánujete zasadit si do zahrady jehličnatý strom, měli byste si nejdřív ujasnit, co od něj chcete. Také byste měli přihlédnout k tomu, do jaké nadmořské výšky ho vysadíte.

Kam s ním? Zásadní otázka nejen při koupi jehličnanů. Svoji roli hraje nadmořská výška, protože ne každý jehličnan bude prosperovat kdekoliv. Vyšší polohy perfektně sednou borovicím - například borovice kleč žije úplně v pohodě i na horách. Jestli informaci o doporučené nadmořské výšce nenajdete na cenovce nebo etiketě stromku, zeptejte se prodávajícího.

Jak velké sazenice sázet? Na velikosti nezáleží!

Není pravda, že aby se jehličnan ujal, musíte koupit malou sazeničku. Jestli vás netrápí, kolik bude sazenice jehličnanu stát a chcete změnu na zahradě vidět hned, můžete koupit i větší strom. Důležitá tak není velikost, ale zdraví sazenice.

Pozor! Když je strom v květináči příliš dlouho, bal květináče je úplně prorostlý a kořeny koukají i z květináče ven. Tak by to opravdu vypadat nemělo. Ale i opačný extrém je špatný. Občas se stává, že stromek v květináči ani nedrží. Je to proto, že byl před nedávnem vyjmutý ze země, přesazený, a neměl čas pořádně zakořenit.

Nejen kořeny určují zdraví rostliny. Jehličky by neměly být rezavé, nikde bychom neměli vidět nějakou houbu, a větvičky by měly být nepoškozené.

Zahrada Čech - sazenice jehličnanů

Paleta barev, v které můžete jehličnany koupit, je pestrá. Nejen zelená barva, ale i žlutá, modrá… Některé jehličnany mají šišky s nádechem do červena, některé jehličnany klamou tělem - barevně raší, ale pak se zbarví do klasické zelené.

Půdopokryvné nebo solitéry?

Jestli jste zničení z věčného sekání trávy ve svazích, mohly by vaši situaci vyřešit půdopokryvné jehličnany. Půdopokryvné znamená, že se spojí, prorostou do sebe a pokryjí určitou plochu. Představitelem takových jehličnanů je například jalovec. Ne každý chce pokrývat souvislou plochu, někomu se více líbí samostatné stromy. Nádherný je například cedr, nebo pro skalky vzrůstem malé borovice.

Jehličnany můžeme vysazovat téměř celý rok, přesněji řečeno jehličnany, které se prodávají v květináčích nebo kontejnerech. Prostokořenné jehličnany raději sázejte na jaře nebo na podzim.

Jak je to s péčí o jehličnany, vysvětluje Lucie Erbenová ze zahradnictví v Brné:„ Jehličnany patří mezi rostliny méně náročné na péči. Ta rostlina nějakou péči potřebuje, ale je to o tom, že nemusíme hrabat listí a podobně. Takový základ: měli bychom si pohlídat postřik proti rzi, protože některé jehličnany jsou hostitelem rzi, která se nám potom přestěhuje třeba na hrušně. Záleží i na tom, jestli se rozhodneme, že budeme nebo nebudeme jehličnany řezat.“

autor: Veronika Dašková
Spustit audio