Příběhy z kalendáře - Cítoliby

22. duben 2011
Příběhy z kalendáře

Svého času bylo v televizi i v rádiu velmi oblíbené pátrání po smyslu názvu některých obcí. My si dnes jeden takový historický výlet můžeme také dopřát. A máme k tomu pádný důvod. 22.dubna roku 1325 dorazil totiž do Loun majestát krále Jana Lucemburského, ve kterém je poprvé zmíněna obec Cítoliby, pozdější významná architektonická lokalita, která má dodnes pomyslné místo také na mapě evropské hudební historie.

A jak to bylo s onou listinou? To vysvětluje historik Bohumír Riedl: „Král Jan Lucemburský vydal listinu, ve které slíbil lounským měšťanům, že jim tam garantuje jejich majetky, které tam měli a že obec nikdy nikomu nezastaví.Takže to je asi taková nejstarší zmínka.“

A tak s trochou fantazie by dnes mohla obec Cítoliby slavit narozeniny. Jde totiž o vůbec první písemné potvrzení její existence, byť podle archeologů existovalo osídlení v Cítolibech už dávno v pravěku.

Zastavme se ale ještě u onoho názvu Cítoliby. Z čeho je pojmenování obce odvozeno, to ví opět Bohumír Riedl: „Podle znalce místních jmen Antonína Profouse se Cítoliby váží ke slovnímu spojení „ceto ljub“, což bylo jednak jméno a jednak přezdívka pro člověka, milujícího šperky a krásné věci – cetky.“

A pro zájemce o historii mohu ještě dodat, že ona památná listina Jana Lucemburského z dubna 1325, napsaná na pergamenu, je v lounském archivu uložena dodnes. Byť se z ní za těch skoro sedm set let ztratila královská pečeť.

autor: David Hertl
Spustit audio