Příběhy z kalendáře - Semilský Klub českých turistů

8. únor 2011
Příběhy z kalendáře

Už koncem 19.století nalézali lidé zalíbení v toulkách přírodou. Většinou to byli mladí lidé, studenti, a cílem jejich cest byly končiny divoké a nepříliš vzdálené, protože, jak později mnozí z nich vzpomínali, „vyráželi často s několika málo krejcary, jen s kouskem chleba či s houskou." Masovější turistika, organizovaná v klubech podobných současným klubům turistů přišla ke slovu mnohem později.

Semilský Klub českých turistů byl založen 8. února 1909, a stalo se tak z podnětu tamního tzv. Okrašlovacího spolku. Prvním předsedou byl tehdy zvolen okresní hejtman Antonín Bohm. Už od začátku si spolek vytýčil několik náročných úkolů, např. vybudovat Riegrovu turistickou stezku. Stalo se tak téhož roku 10. října.

Trasa Riegrovy stezky je označena červenými turistickými značkami a spojuje Semily, místní část Bítouchov a Spálov. Její dominantou jsou kovové visuté galerie doslova vetknuté do skalního masivu nad tokem řeky Jizery. Další zajímavou trasou v okolí Semil je Kamenického stezka. Je dlouhá tři kilometry a nabízí romantické partie a rozhledy ze šesti skalních vyhlídek. Ta je značena žlutě. A chcete-li, můžete v jejím závěru pokračovat po modré okolo známé vyhlídky na Myší skále na Spálovskou železniční zastávku.

Dalším oblíbeným cílem tamních toulek, a možná tím nejoblíbenějším, protože je z něj překrásný výhled, je vrch Kozákov. Představte si, že na začátku 20.století to byl jen pustý kopec, nenašli byste na tam ani známou Riergovu turistickou chatu, ani vyhlášenou rozhlednu.

V roce 1923 se členové semilského klubu rozhodli postavit na vrcholu Kozákova turistickou chatu. Základní kámen byl položen o tři roky později. Klub na své náklady vybudoval silnici od posledního obytného stavení až na Kozákov. Na svých pozemcích na Kozákově vysázel tisíc sazenic krkonošské kleče, desítky smrků a javorů.

Už tehdy se vědělo, že z vrcholu Kozákova je překrásný pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, České středohoří, Český ráj a Orlické hory. Jenom kdyby turisté nemuseli přecházet z místa na místo, aby to viděl všechno najednou. A tak členové okolních klubů českých turistů přišli s myšlenkou postavit na vrcholu Kozákova rozhlednu. Od první myšlenky ale uplynulo dlouhých 90 let, než rozhledna na Kozákově stála.

autor: Alena Perková
Spustit audio