Příběhy z kalendáře - Joseph von Führich

9. únor 2011
Příběhy z kalendáře

V dnešních Příbězích z kalendáře se podíváme do Chrastavy, městečka ležícího nedaleko Liberce. Nedávno se těšilo nechtěné mediální pozornosti v důsledku katastrofálních povodní, které zasáhly celý Liberecký kraj. Nevyhnuly se ani tzv. Führichovu domu, rodišti slavného malíře, nejslavnějšího z deseti chrastavských akademických malířů.

Josef Führich se narodil 9.února v tehdejším německy osídleném městě Kratzau (dnešní Chrastavě) do poměrně chudých selských poměrů. Jeho výjimečný talent mu však dovolil vyniknout a talent nebývale rozvinout.

Dotáhl to daleko, získal evropský věhlas a na sklonku života se stal i profesorem prestižní vídeňské akademie. Za svůj úspěch však Führich také vděčí štědré podpoře místního mecenáše, který mu umožnil získat prestižní akademické vzdělání.

A jaká tedy byla počáteční cesta talentovaného selského kluka za životním úspěchem? O tom poutavě hovoří pan Zdeněk Šulc správce Führichova rodného domu a průvodce ve zde zřízeném muzeu s exponáty věnovanými jak Führichovi, tak dalším slavným chrastavským malířům.

Josef Führich se tedy stal velmi slavným, na země koruny české a své rodné městečko však nikdy nezapomněl. České dějiny krásně výtvarně zpracoval na mnoha grafikách, kostelu svatého Vavřince v rodné Chrastavě věnoval krásný obraz, tzv. Madonnu v zeleném. Běžte se podívat.

autor: David Hamr
Spustit audio