Příběhy z kalendáře - Karel Osvald

Žatecký poloraný červeňák, jehož „otcem“ je Karel Osvald - Foto: David Hertl

Žatecký poloraný červeňák, jehož „otcem“ je Karel OsvaldFoto: David Hertl

Že potřebnou chuť dodává pivu chmel, to ví každý. Ale - jaký chmel? Žatecký?

Pokud je řeč o žateckém chmelu, pak musí padnout jméno člověka, který se zasloužil o jeho dnešní chuť. Je jím Karel Osvald. 

Narodil se 19. září 1899 v Domoušicích u Loun. Vystudoval zemědělské inženýrství a absolvoval řadu stáží v Evropě. V roce 1927 zahájil šlechtitelské pokusy se chmelem na nově zřízené pokusné stanici v Deštnici u Žatce. 

Sepsal řadu knížek o šlechtění chmele, o zkoušení nových odrůd a genetice chmele. Vypěstoval na sto třicet chmelových klonů. Tři z nich patří dodnes mezi významné odrůdy a zaujímají převážnou část chmelnic v České republice. 

V roce 1946 byl jmenován docentem a je věčná škoda, že o dva roky později nečekaně zemřel. Až se napijete poctivého piva z chmele - pokud nějaké v supermarketech objevíte - vzpomeňte si na Osvalda. 

Autor:  David Hertl
Pořad: Příběhy z kalendáře - Příběhy ze severu Čech  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: 14:10  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  D8, mezi km 29 a 18, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, zpevněná krajnice (odstavný pruh) uzavřená, Od 28.03.2017 11:30 Do 28.03.2017 17:00, , úklid odpadků a čištění vozovek, zdroj: ŘSD
  ulice Revoluční, Jílové, okr. Děčín, uzavřeno, stavební práce, Od 29.03.2017 06:00 Do 31.03.2017 23:59, Úplná uzavírka z důvodu stání jeřábu pri výstavbě RD, Vydal: Městský úřad Jílové
  D8, mezi km 82.8 a 77.9, ve směru Praha, pomalu jedoucí vozidlo údržby, levý jízdní pruh uzavřen, Od 28.03.2017 11:00 Do 28.03.2017 18:00, , údržba a opravy podzemních kabelových vedení, zdroj: ŘSD

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace