Příběhy z kalendáře - Karel Osvald

Žatecký poloraný červeňák, jehož „otcem“ je Karel Osvald - Foto: David Hertl

Žatecký poloraný červeňák, jehož „otcem“ je Karel OsvaldFoto: David Hertl

Že potřebnou chuť dodává pivu chmel, to ví každý. Ale - jaký chmel? Žatecký?

Pokud je řeč o žateckém chmelu, pak musí padnout jméno člověka, který se zasloužil o jeho dnešní chuť. Je jím Karel Osvald. 

Narodil se 19. září 1899 v Domoušicích u Loun. Vystudoval zemědělské inženýrství a absolvoval řadu stáží v Evropě. V roce 1927 zahájil šlechtitelské pokusy se chmelem na nově zřízené pokusné stanici v Deštnici u Žatce. 

Sepsal řadu knížek o šlechtění chmele, o zkoušení nových odrůd a genetice chmele. Vypěstoval na sto třicet chmelových klonů. Tři z nich patří dodnes mezi významné odrůdy a zaujímají převážnou část chmelnic v České republice. 

V roce 1946 byl jmenován docentem a je věčná škoda, že o dva roky později nečekaně zemřel. Až se napijete poctivého piva z chmele - pokud nějaké v supermarketech objevíte - vzpomeňte si na Osvalda. 

Autor:  David Hertl
Pořad: Příběhy z kalendáře - Příběhy ze severu Čech  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: 14:10  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Ústecký kraj
  Od 28.7.2016 19:40 do 23:40; D8 - 38km na trase Praha - Bílinka; porouchané vozidlo, zdržení; neprůjezdná zpevněná krajnice; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností
  silnice I/62, Ústí nad Labem-město, Ústí nad Labem - Povrly, část obce Neštědice, okr. Ústí nad Labem, zúžené jízdní pruhy, stavební práce, Od 02.08.2016 07:00 Do 31.08.2016 23:59, zvláštní užívání silnice ...
  Hošťálkovo náměstí, Žatec, okr. Louny, uzavřeno, stavební práce, Od 01.08.2016 07:00 Do 20.08.2016 23:59, Úplná uzavírka na Hošťálkovo náměstí v Žatci, Objížďka - jednosměrná: ulice Hošťálkovo náměstí, ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace