Příběhy z kalendáře - Ernst Neuschul

17. květen 2011
Příběhy z kalendáře

Dnešním hrdinou bude Ernst Neuschul. Narodil se před 116 lety, 17. května 1895 v rodině židovského obchodníka, majitele jednoho ze železářství v Ústí nad Labem.

Proti vůli rodičů se nestal obchodníkem a šel studovat ústecké gymnázium. Ani u toho nevydržel a ještě před maturitou odešel do Prahy. Postupně studoval výtvarné akademie v Praze, Vídní, Krakově a Berlíně, kde v roce 1919 získal absolutorium.

V Berlíně se také roku 1921 oženil. Za manželku si vzal Němku s exotickým jménem Takka-Takkou, která vystupovala po Německu jako javánská tanečnice. V letech 1922 až 1926 podnikl Neuschul pod pseudonymem Yoga-Taro s manželkou turné po Evropě a Spojených státech jako javánský taneční pár.

Poslední dva roky turné už absolvovali jen jako partneři, jejich manželství bylo roku 1924 rozvedeno. Po návratu do Evropy se Neuschul zapojil do řady výtvarných skupin, které se věnovaly modernímu umění, například v Německu výtvarnému směru pod názvem „Nová věcnost".

Neuschul byl označován za jednoho z vůdčích umělců tohoto nového realismu dvacátých let. Svoji velkou výstavu si však Neuschul nenačasoval dobře. Uskutečnila se roku 1933 v Berlíně a během ní byly jeho obrazy zabaveny a část zničena.

Kvůli nástupu nacistů musel Neuschul opustit Německo. Ještě v roce 1933 se vrátil do Ústí nad Labem a o rok později se znovu oženil. V letech 1935 a 1936 byl Neuschul na pozvání Svazu sovětských výtvarných umělců v Sovětském svazu. Portrétoval mimo jiné Stalina a Dimitrova.

Po návratu domů uspořádal v Ústí nad Labem výstavu, jeho obrazy byly ale přímo v expozici ničeny ústeckými nacisty. Ti ho donutili, aby se vystěhoval z Ústí nad Labem do Prahy. V březnu 1939 pak emigroval do Velké Británie. Žil ve Walesu a až do roku 1946 přednášel dějiny výtvarného umění. Po konci války se rozhodl zůstat ve Velké Británii natrvalo a přijal jméno Norland.

Ernst Neuschul patří k nejvýznamnějším ústeckým umělcům dvacátého století. Vytvořil mimo jiné i vynikající portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše nebo ústeckého starosty Pölzla. Do své smrti stihl ve Velké Británii uspořádat ještě sedm individuálních výstav. Zemřel v září 1968 v Hampsteadu u Londýna.

autor: David Hertl
Spustit audio