Příběhy z kalendáře - Ho Či Min v Chrastavě

20. červenec 2011
Příběhy z kalendáře

Víte, kdo to byl Ho Či Min? Určitě ano - vietnamský lidový vůdce, který se alespoň v zemích socialistického tábora stal ikonou, bojovníkem za správnou věc.

Střízlivým okem viděn by mohl být označen i za jednoho z nejkrutějších komunistických diktátorů, přímo zodpovědných za válečný konflikt v tehdejší Indočíně. My si jej dnes připomene také v Příbězích z kalendáře.

Ho Či Min totiž navštívil 21.července roku 1957 Chrastavu. A proč si nejvyšší představitel komunistického Vietnamu při své oficiální návštěvě Československa vybral právě toto malé severočeské městečko - Chrastavu?

Měl k tomu dobrý důvod. Chrastava v prostorách dnešního výchovného ústavu ubytovala několik desítek válečných sirotků z Vietnamu. Dodnes na zdvořilé, nesmírně pilné a učenlivé děti chrastavští pamětníci s láskou vzpomínají. Po dobu svého čtyřletého pobytu chodily i do zdejší školy a udivovaly své učitele, kteří je učili v češtině, svou pílí a schopnostmi.

Možná proto je pouto mezi Chrastavou a Vietnamem velmi silné i dnes. Svědčí o tom projevy solidarity vietnamských představitelů po nedávných katastrofálních povodních, které Chrastavu postihly.

autor: David Hamr
Spustit audio